Τα κριτήρια Μητσοτάκη για το επόμενο κυβερνητικό σχήμα-Νέα πρόσωπα στα υπουργεία

Οι προσεχείς εκλογές έχουν την εξής ιδιαιτερότητα σε σχέση με όλες τις προηγούμενες: Μπορούμε με ασφάλεια να συμπεράνουμε ποιο κόμμα θα είναι πρώτο. Αυτό που θα δείξει η κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι εάν η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη, πώς θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί στην αντιπολίτευση και πόσα κόμματα τελικά θα εισέλθουν στη Βουλή.

Ωστόσο, μια κουβέντα που έχει εύλογα ανοίξει μετά τις κάλπες του Μαΐου, και παραδοσιακά αποτελεί αγαπημένο θέμα στις προεκλογικές περιόδους, είναι η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην περίπτωση που οι πολίτες τού δώσουν εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης και τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Η ονοματολογία για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο είναι αγαπημένο «σπορ» προεκλογικά, ωστόσο αποτελεί μια συζήτηση την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ «κόβει» με κάθε ευκαιρία, τονίζοντας πως η πρώτη και αποκλειστική προτεραιότητά του είναι η εκλογική επίδοση του κόμματός του στις επικείμενες κάλπες.

Παρ’ όλα αυτά, από τις τελευταίες παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορούμε να αντλήσουμε ενδιαφέροντα στοιχεία για το τι έχει στο μυαλό του:

1. Το επόμενο Υπουργικό θα έχει περισσότερες γυναίκες. Πρόκειται για μια προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη με συμβολικό δείγμα γραφής το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου υποψήφιες ήταν οκτώ γυναίκες, έναντι επτά ανδρών.

2. Εναλλαγή προσώπων. Έχει προϊδεάσει, κάνοντας χρήση του μπασκετικού όρου rotation, ότι η δυνατότητα παραμονής στελέχους στο χαρτοφυλάκιο που διατηρούσε στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία είναι περιορισμένη. Συνεπώς, αναμένονται σημαντικές εκπλήξεις.

3. Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη η σταυροδοσία των εκλογών του Μαΐου και η σειρά κατάταξης μεταξύ των υποψηφίων δεν παίζουν πρωταρχικό ρόλο, μια και η στόχευση δεν είναι για μια κυβέρνηση εσωκομματικών ισορροπιών αλλά για ένα σχήμα που μπορεί να προωθήσει γενναίες μεταρρυθμίσεις. Κριτήρια για τον ίδιο αποτελούν το αν μπορεί ο υπουργός που θα επιλέξει «να κάνει τη δουλειά» αλλά και η δραστηριότητα που επέδειξε κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, όπου δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης. Έχει, άλλωστε, αποδείξει ότι αναζητά τους καλύτερους για τις κομβικές θέσεις, οπότε δεν αποκλείονται εκπλήξεις με την αξιοποίηση εξωκοινοβουλευτικών στελεχών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»