Τα σούπερ μάρκετ ψάχνουν υπαλλήλους και δεν βρίσκουν- Ψάχνουν 8.000 εργαζόμενους με ανεργία στο 9%

Στις δυσλειτουργίες που δημιουργεί ο παρεμβατισμός της κυβέρνησης με μέτρα όπως το πλαφόν περιθωρίου κέρδους που, όπως είπε, δεν μπορεί να υπερβαίνει το μεικτό περιθώριο κέρδους του 2021, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, Απόστολος Πεταλάς στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης. Αυτό που προκαλεί εντύπωση όμως είναι η αποκάλυψη ότι στα σούπερ μάρκετ ψάχνουν υπαλλήλους…και δεν βρίσκουν, αν και η ανεργία είναι στο 9%.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική προσφορών των αλυσίδων για τα προϊόντα και τη διάθεση της κυβέρνησης θα θέσει συγκεκριμένα μέτρα και περιορισμούς στο προσκήνιο, με σκοπό την προστασία του καταναλωτή, είπε ότι “ο κλάδος θα υποστηρίξει οποιοδήποτε μέτρο κινείται υπέρ του καταναλωτή“.

Αυτήν τη στιγμή, όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, Αριστοτέλη Παντελιάδη, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε όλη την Ευρώπη, ενώ για την Ελλάδα σημείωσε πως, παρά το γεγονός ότι η ανεργία κινείται στα επίπεδα του 9%, δεν υφίσταται διαθεσιμότητα προσωπικού. Τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επιδοτείται η ανεργία.

“Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν, γενικά όμως το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές στη διάρκεια της σεζόν, ενώ κινδυνεύουμε να μην προσφέρουμε τη σωστή εξυπηρέτηση στον πελάτη μας και να απογοητεύσουμε. Έχουμε ένα μεγάλο στοίχημα και δεν διαθέτουμε χρόνο για να χάσουμε. Εκτιμούμε ότι αυτήν τη στιγμή λείπουν περίπου 8.000 εργαζόμενοι από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Πρέπει να αντισταθμιστεί η αύξηση του κόστους ζωής, για να έχουν οι εργαζόμενοι ένα ανεκτό κόστος διαβίωσης.

Βλέποντας τις αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί από κάποιες αλυσίδες στον κλάδο προς τους εργαζόμενους, αυτές θα είναι μεγαλύτερες από τον πληθωρισμό που θα έχουμε την επόμενη χρονιά. Δεν λύσαμε το πρόβλημα, αλλά η αύξηση του πληθωρισμού ήταν πολύ μεγάλη. Επίσης, σε βαθμό που οι επενδύσεις θα αυξάνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων, η τάση αύξησης μισθών θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, εξισορροπώντας τη ζημιά που έγινε από την αύξηση του πληθωρισμού”.

 

thetoc