Τα 5 πιο κοινά συμπτώματα του κορονοϊού – Διαφέρουν ανάλογα με τις δόσεις εμβολιασμού

α βασικά συμπτώματα που παρουσιάζουν όσοι νοσούν από κορονοϊό μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις δόσεις εμβολιασμού και δεν είναι πάντα τα ίδια.
Αυτό έδειξε μια νέα μελέτη (ZOE Covid Study) που σύγκρινε τα συμπτώματα που ανέφεραν τρεις ομάδες: όσοι είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, όσοι είχαν κάνει μόνο μια δόση και όσοι δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου κατά της Covid.

Η έρευνα έδειξε ειδικότερα πως όσοι είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους εμφάνιζαν:

-Πονόλαιμο
-Καταρροή
-Ρυνική συμφόρηση
-Βήχα που επιμένει
-Πονοκέφαλο

Όσοι είχαν κάνει μια δόση εμβολίου εμφάνιζαν:

-Πονοκέφαλο
-Καταρροή
-Πονόλαιμο
-Φτάρνισμα
-Επίμονο βήχα

Τέλος τα κύρια συμπτώματα που είχαν οι ανεμβολίαστοι ήταν:

Πονοκέφαλος
-Πονόλαιμος
-Καταρροή
-Πυρετός
-Επίμονος βήχας

Σύμφωνα με την έρευνα, τέσσερα από τα πέντε πιο συνηθισμένα συμπτώματα, του πονόλαιμου, της καταρροής, του επίμονου βήχα και του πονοκέφαλου, εμφανίστηκαν σε όλες τις ομάδες -αλλά ο επιπολασμός τους διέφερε. Οι ανεμβολίαστοι εμφάνιζαν συχνότερα πυρετό, κάτι που δεν παρατηρούνταν σε όσους είχαν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Η μελέτη, που διεξάγεται από επιστήμονες στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ, βασίζεται σε δεδομένα που υποβλήθηκαν από συμμετέχοντες στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο που κατέγραψαν τα συμπτώματά τους μέσω μιας εφαρμογής για ερευνητικούς σκοπούς.

Η νέα λίστα συμπτωμάτων έρχεται σε αντίθεση με τα κλασικά, πιο σοβαρά συμπτώματα του κορονοϊόυ, όπως ο επίμονος βήχας, η απώλεια όσφρησης, ο πυρετός και η δύσπνοια που ήταν κοινά στην αρχή της πανδημίας. Τέτοια συμπτώματα κατατάσσονται πλέον στα νούμερα, 6, 8 και 29, αντίστοιχα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί και έχουν COVID είναι πιο πιθανό να αναφέρουν φτάρνισμα από εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Εάν έχετε εμβολιαστεί και αρχίσετε να φτερνίζεστε χωρίς εξήγηση, θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ COVID, ειδικά εάν ζείτε ή εργάζεστε κοντά σε άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη νόσο”, έγραψαν οι συγγραφείς.