Τιμήθηκε ο ήρωας της Κύπρου Ανθυπασπιστής Χρήστος Σκαμπαρδώνης, στη γενέτειρά του Φιλύρα

Με τις δέουσες τιμές και υπερηφάνεια , τελέστηκαν σήμερα Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 στην Φιλύρα για πρώτη φορά τα “Σκαμπαρδώνεια” προς τιμήν του ανθυπασπιστή Χρήστου Σκαμπαρδώνη, (παρουσία της συζύγου & του υιού του Δημητρίου) πεσόντα Έλληνα Αξιωματικού, στην ΚΥΠΡΟ στις 16 Αυγούστου του 1974 και από τότε ακόμα και σήμερα, είναι ένας εκ των αγνοουμένων συμπατριωτών μας, που επέδειξαν ηρωισμό, παίρνοντας μέρος στα γεγονότα της Κύπρου και δίνοντας τη ζωή του υπέρ του Έθνους.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Πύλης σε συνεργασία με την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού – παρ. Τρικάλων και την Κοινότητα Φιλύρας, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής, σε έναν ακόμη ήρωά μας!

Έτσι σήμερα και στον Ι. Ναό Αγ. Δημητρίου Φιλύρας, ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης, Γαρδικίου & Πύλης κ.κ. Χρυσοστόμου, ενώ με το πέρας αυτής & στον χώρο του Ηρώου στον αύλειο χώρο του Δημ. Σχολείου της Κοινότητας, ετελέσθη υπό του Σεβασμιοτάτου, επιμνημόσυνη δέηση, συμπαραστατούντος του Σωματείου Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων, «Ιωάννης Δαμασκηνός» και κατόπιν κατάθεση στεφάνων.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Μαράβας, ο οποίος χαιρέτησε την όλη εκδήλωση λέγοντας πως θα αποτελέσει θεσμό για την Κοινότητα, εξήρε τον ηρωισμό του ΧρΣκαμπαρδώνη, καλωσόρισε όσους εκ των συναγωνιστών του παραβρέθηκαν σήμερα, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεση της Δημ. Αρχής, για την φιλοτέχνηση της προσωπογραφίας του Χρ. Σκαμπαρδώνη, η οποία και θα τοποθετηθεί στο Ηρώο.

Επίσης χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές της ΝΔ Τρικάλων κα Κ. Παπακώστα και Θαν. Λιούτας, ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ(Ένωση Αποστράτων Αξι/κών Στρατού), Παράρτημα Τρικάλων κ. Βασ. Ζιώζιας, ο Περ/κός Σύμβουλος κ. Ντ. Μπάρδας & η πρόεδρος της ΤΚ Φιλύρας κα Ευαγγ. Βαμπούλα.

Ακολούθησε η ομιλία του κεντρικού ομιλητή της εκδήλωσης Αντισυνταγματάρχη ΕΑ κ. Θανάση Μανούρα,ο οποίος κατάγεται & διαμένει στην Φιλύρα και με σύντομο λόγο, αναφέρθηκε στα γεγονότα της Κύπρου το 1974 ως ιστορικό γεγονός, ενώ εξήρε τον πατριωτισμό και το ηρωισμό των συμπατριωτών μας, που έλαβαν μέρος στις μάχες που διεξήχθησαν απέναντι στον Τούρκο εισβολέα.

Ακολούθησε, απονομή τιμητικής πλακέτας στους «Ήρωες» της ΚΥΠΡΟΥ το 1974, που παραβρέθηκαν σήμερα στην εκδήλωση από διάφορες ΤΚ του Δ. Πύλης, η οποία εικόνιζε κλάδο ελαίας, κατασκευασμένη με πηλό & λεπτομέρειες από φύλο χρυσού, φιλοτεχνημένη από την καλλιτέχνιδα & ζωγράφο κα Δήμητρα Μαγκούτη,
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο πρώην Νομάρχης & βουλευτής της ΝΔ Τρικάλων κ. Ηλ. Βλαχογιάννης, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κα Δημ. Νάτσινα, οι Αντιδήμαρχοι Χαρά Καλιώρα, Χρ. Ζιάκας, Μ. Παπαγεωργίου, Γ. Τζιορτζιώτης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πύλης π. Δημ. Κατσαρός, ο Αστ/μος Α’ κ. Λ. Μπούζας αναπληρωτής Διοικητής του ΑΤ Πύλης, ο Προϊστάμενος του ΠΚ Πύλης Πυραγός κ. Γεωρ.. Καραχάλιος, ο κ. Δημ. Ζιώζιας αντ/ρχος ε.α. ως εκ/πος της Εν. Απ/των Αξ/κών Αεροπορίας, οι επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης Δ. Πύλης, δημ. σύμβουλοι, καθώς και αντιπροσωπεία της ΣΜΥ.