Τι ήθελε να πει…ο ποιητής…

 

“Yψηλά” αλλά και αρκετά προχωρημένα ήταν τα μηνύματα που περιείχε η ομιλία του  περιφερειάρχη Θεσσαλίας  Κώστα Αγοραστού στην εκδήλωση για τα Περιφερειακά Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021 – 2027 που πραγματοποιήθηκε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Αγοραστός, εδώ και καιρό έχει αντικαταστήσει  το “εκρηκτικό” λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί, με νέους  όρους και ατάκες, που αφήνουν αμήχανο ενίοτε και άναυδο το ακροατήριό του, λογικό επακόλουθο έως ότου αυτό εξοικειωθεί με την νέα εννοιολογική προσέγγιση των ομιλιών του.

Ενδεικτικά εντοπίσαμε ότι η “συνέργεια” και η “αλήθεια-η κόρη του χρόνου” δεν θα ακούγονται πλέον τόσο συχνά αφού νέες εκφράσεις όπως η “ενσυναίσθηση” και η  “σύμπτυξη” έρχονται για να καταλάβουν θέση στο “εννοιολογικό ρετούς” του Κώστα Αγοραστού.

Το TrikalaTrooll δεν είναι σε θέση να γνωρίζει  αν όλα τα παραπάνω οφείλονται στις γλωσσολογικές  αναζητήσεις του περιφερειάρχη  ή του λογογράφου που πιθανόν να χρησιμοποιεί για τη  επιμέλεια των λόγων του.

Πάντως  στην πρόσφατη ομιλία του, το ακροατήριο πέρα από τα πλούσια νοήματα είχε την ευκαιρία να γευτεί και έναν εξίσου πλούσιο μπουφέ αξίας 10.000 ευρώ

 

Για παιδευτικούς και μόνο λόγους παραθέτουμε τμήματα της ομιλίας του κ. Αγοραστού:

Ζούμε σε εποχή πολυκρίσης.

Χρειάζεται να δώσουμε σημασία στα σημάδια που έρχονται από το μέλλον…

Η νέα γενιά ηγετών καλείται να μάθει να αισθάνεται άνετα με όλα όσα την κάνουν να νιώθει άβολα.

Να συνδυάσουμε την ανάπτυξη και την σύμπτυξη.

Ο συνδυασμός ανάπτυξη – σύμπτυξη σημαίνει πως η ανάπτυξη των υλικών αγαθών δεν έχει νόημα παρά μόνο αν συνοδεύεται από έναν τρόπο ζωής που συντηρεί όλα όσα μπορούν να συμπτύξουν ένα εγώ με ένα εμείς, την κατανόηση του άλλου, την αλληλεγγύη.

Να κάνουμε τα λόγια μας πράξεις πριν επιτρέψουμε στα λόγια μας να ακολουθήσουν τις πράξεις μας

Όταν είμαστε ομάδα σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια καρδιά. Τότε το κίτρινο χώμα μπορεί να γίνει χρυσός.

Ακολουθούμε τη φιλοσοφία build back better, δηλαδή έχουμε μια στρατηγική στόχευση ώστε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον.