Το βίντεο από την σκληρή κόντρα Φίλη-Παπακώστα  στην βουλή για το δυστύχημα των Τεμπών. 

Ανάψαν τα αίματα στην βουλή σήμερα και συγκεκριμένα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής , κατά τη συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου για τη Σχολική Βία, όταν ο τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, απευθυνόμενος στην υπουργό  Ν. Κεραμέως είπε:

«Ρωτώ την κυρία Υπουργό, θα καταμετρηθούν οι απουσίες της αποχής των παιδιών την περασμένη Πέμπτη; Ρωτώ την κυρία Υπουργό θα δείξει ένα ανάλγητο πρόσωπο ενός αυταρχισμού στην εκπαίδευση κυνηγώντας τα παιδιά που τι έκαναν; Κατέβηκαν διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή σε μια διαδήλωση και τους  τιμωρείται με τις απουσίες; Ζητώ μια άμεση απάντηση. Είναι ένα όργιο σχολικού μπούλινγκ αυτό που γίνεται σήμερα από το Υπουργείο στα σχολεία με τις απουσίες στα παιδιά επειδή κατέβηκαν για να εκφράσουν την οδύνη τους, το πένθος τους.  Δεν έχετε δικαίωμα μόνο εσείς να πενθείτε κυρία μου».

«Αυτό είναι κρεσέντο λαϊκισμού», απάντησε η Ν. Κεραμέως.

Στο σημείο αυτό παρενέβη η  Κατερίνα Παπακώστα,  (Εισηγήτρια της ΝΔ επί του Σχεδίου Νόμου) και επυθυνόμενη στον Ν. Φίλη του είπε: “Εσείς μιλάτε που δεν τολμήσατε να πείτε μια συγνώμη για αυτούς που καήκαν στο Μάτι;”

«Τέτοια αθλιότητα στην Βουλή, συμψηφισμός νέκρων, ντροπή σας! Ντροπή σας! Τέτοια αθλιότητα εδώ μέσα. Ντροπή σου! Ντροπή σου!» απάντησε ο Ν. Φίλης.

“Οι ευθύνες είναι εξίσου διαχρονικά”, ανταπάντησε η  Κατερίνα Παπακώστα.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του Ν. Φίλη και  ο διάλογος που ακολούθησε

Ν. Φίλης: Κύριε Πρόεδρε, πένθος και οργή συνέχει τη χώρα, όλους τους Έλληνες. Πένθος γιατί χάθηκαν 57 – και συνεχίζει, δυστυχώς, η έρευνα και για άλλους – συμπολίτες μας ανάμεσά τους πολλά νέα παιδιά, φοιτητές, αλλά και οργή που δε μπορούμε να την αφήσουμε έτσι. Βλέπουμε τα παιδιά στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στις πλατείες, που κατέβηκαν στις συγκεντρώσεις όχι απλώς για να πενθήσουν, αλλά για να εκφράσουν και την οργή τους απέναντι σε μια πολιτική, η οποία θεωρεί τη ζωή τους ως «έναν αριθμό», θεωρεί την ύπαρξή τους ως «υπεράριθμους». Απέναντι σε αυτήν την οργή των μαθητών και των φοιτητών διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ένα ανάλγητο κράτος, που όταν στέλνει εγκυκλίους για να καταμετρηθούν οι απουσίες των παιδιών που φύγαν μαζικά από τα σχολεία την Πέμπτη για να πάρουν μέρος σε κινητοποιήσεις αυθόρμητες εκείνη την ημέρα, την Παρασκευή το βράδυ, την Τετάρτη το βράδυ, χθες έχουμε, επίσης, τα ΜΑΤ, τα οποία με χημικά διαλύουν συγκεντρώσεις φιλειρηνικές των πολιτών.

Β. Διγαλάκης (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Φίλη, σας παρακαλώ.

Ν. Φίλης:  παρακαλώ κι εγώ να έχουμε συνείδηση της στιγμής.

Β. Διγαλάκης : Σας παρακαλώ σεβαστείτε τη στιγμή. Μόλις κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή.

Ν. Φίλης:  Αυτή η μεγάλη επιχείρηση βίας. Η βία είναι ο θάνατος 57 και πλέον ανθρώπων.

Β. Διγαλάκης : Κύριε Φίλη, σας παρακαλώ.

Ν. Φίλης:  Αυτή η μεγάλη επιχείρηση βίας, δυστυχώς, συνέχεται και με τη βία στις πλατείες κατά των νέων παιδιών.

Β. Διγαλάκης : Σας έδωσα το λόγο εκτός σειράς για να εκφράσετε τα συλλυπητήριά σας και όχι να κάνετε μια  πολιτική τοποθέτηση αυτή τη στιγμή.

Ν. Φίλης:  Πολιτική τοποθέτηση κάνουμε όλοι αυτή τη στιγμή, διότι είναι πολιτικά τα αίτια της τραγωδίας και είναι πολιτικοί οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας.

Κατερίνα Παπακώστα: Και διαχρονικά.

Ν. Φίλης:  Θα παρακαλούσα να μη με διακόπτετε, κ. Πρόεδρε.

Β. Διγαλάκης : Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ.Κύριε Φίλη, καταλαβαίνετε καλά, σεβαστείτε τη στιγμή.

Ν. Φίλης:  Σέβομαι τη στιγμή, τη θησεία των παιδιών, τη δολοφονία των παιδιών, όπως επίσης και τον τραυματισμό ανύποπτων συμπολιτών μας στις διαδηλώσεις που έγιναν.

Β. Διγαλάκης : Δεν είναι της ώρας. Δεν είναι αρμοδιότητα αυτής της Επιτροπής για να κάνετε αυτή τη τοποθέτηση.
Σας έδωσα το λόγο εκτός σειράς και βλέπω ότι δε σέβεστε.

Ν. Φίλης:  Μη διακόπτετε, κ. Πρόεδρε. Σεβαστείτε το ρόλο σας.

Β. Διγαλάκης : Δε σέβεστε τη δική μου ευγένεια να σας δώσω το λόγο εκτός σειράς για να εκφράσετε τα συλλυπητήριά σας και όχι για να κάνετε μια πολιτική τοποθέτηση με τον τρόπο που την κάνετε αυτή τη στιγμή.

Ν. Φίλης:  Δε μου δώσατε εκτός σειράς το λόγο, το ζήτησα διαδικαστικά βάσει του Κανονισμού.
Λέω, λοιπόν, πως συζητούμε ένα νομοσχέδιο για το bulling και τη σχολική βία και γύρω μας εκτυλίσσεται μια ανείπωτη βία με θανάτους εις βάρος νέων παιδιών και με αστυνομικές επιθέσεις κι εγκυκλίους της Υπουργού εναντίων της μαθητικής νεολαίας.

Β. Διγαλάκης : Κύριε Φίλη, οι πολίτες μας βλέπουν και βλέπουν πως αντιμετωπίζει ο καθένας μας αυτή τη στιγμή.

Ν. Φίλης:  Η συγγνώμη πρέπει να εννοείτε, όχι να είναι  μετα από πέντε μέρες και ….. τώρα. Η συγνώμη πρέπει να εννοείται  όταν χτυπάνε τα παιδιά στις πλατείες, όταν δολοφονούνται  στα τρένα μέσα, για ποια συγνώμη μιλάμε;

Β. Διγαλάκης : Κύριε Φίλη θα με αναγκάσετε να διακόψω την συνεδρίαση, αν συνεχίσετε έτσι.

Ν. Φίλης:  Αυτή η Βουλή των Ελλήνων και η πλειοψηφία της έχει την ευθύνη ότι δεν συζητήθηκαν εγκαίρως κατατεθειμένες ερωτήσεις από πολλά κόμματα για το τι συμβαίνει στην τραγωδία των σιδηροδρόμων. Αυτή η Βουλή των Ελλήνων με την πλειοψηφία της ευθύνεται για όσα συνέβησαν και είναι υπόλογη, όχι συνολικά, αυτή η πλειοψηφία της Βουλής είναι υπόλογη γι’ αυτό που συνέβη σήμερα.

Β. Διγαλάκης: Κύριε Φίλη λυπάμαι ειλικρινά παρα πολύ.

Ν. Φίλης:  Μην προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα σχήμα ότι όλοι φταίνε, αλλά δεν φταίει κανένας. Κάποιοι έχουν ευθύνες σήμερα ως κυβέρνηση.

Β. Διγαλάκης : Ο κόσμος το τελευταίο πράγμα που ήθελε αυτή την στιγμή να δει ήταν η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης αυτού του τραγικού συμβάντος.

Ν. Φίλης:  Επίσης ευθύνη έχει το σύστημα, το οποίο επι τόσο καιρό συκοφαντούσε τους εργαζόμενους που έκαναν απεργίες με αίτημα την δημόσια ασφάλεια των συγκοινωνιών……..

Β. Διγαλάκης : Πραγματικά λυπάμαι παρα πολύ για εσάς.

Ν. Φίλης:  κατασυκοφαντούσε και ευθύνη βεβαίως έχει δυστυχώς αυτή η πλειοψηφία, διότι σήμερα μετατρέπει ένα πένθος σε μια προσπάθεια αδίστακτης κομματικής εκμετάλλευσης. Λυπούμαι, επαναλαμβάνω, η συγγνώμη θέλει σεβασμό στις πλατείες, στις συγκεντρώσεις των παιδιών ……. σχολεία και όχι αυτά που ζήσαμε αυτές τις μέρες.

Β. Διγαλάκης : Κύριε Φίλη εκτίθεστε.

Ν. Φίλης:  Ρωτώ την κυρία Υπουργό, θα καταμετρηθούν οι απουσίες της αποχής των παιδιών την περασμένη Πέμπτη; Ρωτώ την κυρία Υπουργό θα δείξει ένα ανάλγητο πρόσωπο ενός αυταρχισμού στην εκπαίδευση κυνηγώντας τα παιδιά που τι έκαναν; Κατέβηκαν διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή σε μια διαδήλωση και τους  τιμωρείται με τις απουσίες; Ζητώ μια άμεση απάντηση. Είναι ένα όργιο σχολικού μπούλινγκ αυτό που γίνεται σήμερα από το Υπουργείο στα σχολεία με τις απουσίες στα παιδιά επειδή κατέβηκαν για να εκφράσουν την οδύνη τους, το πένθος τους.  Δεν έχετε δικαίωμα μόνο εσείς να πενθείτε κυρία μου.

Νίκη Κεραμέως: Αυτό είναι κρεσέντο λαϊκισμού.

Ν. Φίλης:  Απαντήστε τώρα οι απουσίες θα καταγραφούν ή όχι; Απαντήστε τώρα. Δεν πενθείτε μόνο εσείς, πενθούν και τα παιδιά και έχουν δικαίωμα να κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις.

Κατερίνα Παπακώστα: Εσείς μιλάτε που δεν τολμήσατε να πείτε μια συγνώμη για αυτούς που καήκαν στο Μάτι;

Β. Διγαλάκης : Κυρία συνάδελφε παρακαλώ.

Ν. Φίλης:  Τέτοια αθλιότητα στην Βουλή, συμψηφισμός νεκρών, ντροπή σας! Ντροπή σας! Τέτοια αθλιότητα εδώ μέσα. Ντροπή σου! Ντροπή σου!

Κατερίνα Παπακώστα:  Οι ευθύνες είναι εξίσου διαχρονικά.

Β. Διγαλάκης : Παρακαλώ να σταματήσει εδώ, είναι ντροπή, κύριε Φίλη, λυπάμαι ειλικρινά.