Το ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα, πρώτο στην Ελλάδα και από τα καλύτερα του κόσμου

Στις 12 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η κατάταξη των πανεπιστημίων στο χώρο του Sport Science από τον οργανισμό ARWU (Shanghai’s Global Ranking of Sport Science Schools and Departments 2022) και αφορά δεδομένα από το 2017 έως το 2021.

Σύμφωνα με αυτό, το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συνεχίζοντας την καλή παράδοση των προηγούμενων ετών, βρίσκεται στις θέσεις 101-150 παγκοσμίως, κάτι που το αναδεικνύει ως το πρώτο στην Ελλάδα με βάση την ερευνητική δραστηριότητα, τις δημοσιεύσεις σε ποιοτικά περιοδικά και την απήχηση ή αναγνωρισιμότητα του ερευνητικού του έργου διεθνώς, καθώς και το βαθμό διεθνών συνεργασιών (http://www.shanghairanking.com/rankings/grsssd/2022).

Η συγκεκριμένη λίστα λαμβάνει υπόψη το Πανεπιστήμιο ως μονάδα ανάλυσης και βασίζεται στη βάση Web of Science.

Συνολικά στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης συναντάμε 7 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και 3 από την Αυστραλία, ενώ το πρώτο αμερικανικό πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 27η θέση.

Τα πρώτα 3 πανεπιστήμια στην κατάταξη είναι το Deakin University, Αυστραλία, το Norwegian School of Sport Sciences, Νορβηγία και το University of Copenhagen, Δανία.

Η κατάταξη αυτή αναδεικνύει, γενικά, σημαντική τάση ανόδου στην αναγνωρισιμότητα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και αποτελεί ιδιαίτερη επιτυχία το γεγονός ότι όλα τα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της χώρας βρίσκονται στα πρώτα 300 του κόσμου.

Σημείωση: Στα στοιχεία του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ προμετρώνται τα δεδομένα 2 Τμημάτων, Θεσσαλονίκης και Σερρών, καθώς η λίστα της Σαγκάης χρησιμοποιεί το πανεπιστήμιο ως μονάδα ανάλυσης.

Στην ίδια λίστα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διατηρεί τη θέση 801-900 ανάμεσα σε χιλιάδες πανεπιστήμια του κόσμου (http://www.shanghairanking.com/institution/university-of-thessaly).