Τρίκαλα: Έντονες αντιδράσεις για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας

Antennas for mobile devices mounted on the building

Σφοδρές αντιδράσεις και έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων έχει προκαλέσει, η εγκατάσταση κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή της οδού Μαβίλη.

Η κεραία έχει τοποθετηθεί σε οικία στην οποία όμως ο ιδιοκτήτης δεν διαμένει σ` αυτήν – όπως συμβαίνει συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις -, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις και τις επιπτώσεις στην υγεία των περιοίκων.

Οι κάτοικοι της περιοχής φαίνονται αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την λειτουργία της κεραίας, χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο, ενώ ταυτόχρονα κάνουν έκκληση και στον ιδιοκτήτη του ακινήτου που βρίσκεται η κεραία, να την αποσύρει.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη δημόσια υγεία, εξαρτώνται από την απόσταση του χώρου διαβίωσης από την κεραία, από τον προσανατολισμό της κεραίας, δηλαδή αν εκπέμπει προς την κατεύθυνση του χώρου διαβίωσης, από την ένταση της ακτινοβολίας, όπως μπορεί να μετρηθεί ως μέση τιμή, από την ηλικία του εκτιθέμενου και την κατάσταση της υγείας του και από τη διάρκεια έκθεσης, δηλαδή τις ώρες διαβίωσης ανά ημέρα στο συγκεκριμένο χώρο.

Μάλιστα η επιστημονική πραγματογνωμοσύνη του Xρήστου Δ. Γεωργίου Ομότιμου Καθηγητή Βιοχημείας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών, αναφέρει ότι οι κεραίες προκαλούν άμεσες βλάβες στην υγεία των εναγόντων (και των πέριξ αυτού και επί μακρό διαβιούντων ατόμων), κι αυτό ανεξαρτήτως του αν σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικές (Η/Μ) ακτινοβολίες εντός των υφιστάμενων ορίων προφύλαξης που ισχύουν για την Ελλάδα. ΄΄Διότι ακόμα κι αν αυτό ισχύει, τα υφιστάμενα για τη χώρα μας όρια προφύλαξης είναι παντελώς αναξιόπιστα επιστημονικώς με βάση τα σύγχρονα δεδομένα ανεξάρτητων ερευνών.

Επιπροσθέτως, από δεδομένα συγκεκριμένης τεχνικής έκθεσης-πραγματογνωμοσύνης του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας Κρήτης, οι κεραίες που τοποθετούνται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της χώρας μας, κατασκευάζονται με τεχνικές προδιαγραφές ώστε να μπορούν να εκπέμπουν πολύ πιο πάνω από τα επίσημα όρια, και ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες λειτουργικές ανάγκες της εκάστοτε εταιρείας΄΄, αναφέρει μεταξύ άλλων ο καθηγητής…

Επιπλέον, επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν οι Η/Μ ακτινοβολίες τους στην υγεία του ανθρώπου ακόμα και αν εκπέμπονται εντός των επίσημων ορίων που ισχύουν σήμερα, βεβαιώνοντας ότι έχει ήδη αποδειχθεί – τόσο επιδημιολογικά στον άνθρωπο όσο και με πειράματα σε κύτταρά του και σε ζώα – η σύνδεση της έκθεσης των ανθρώπων στις Η/Μ ακτινοβολίες των κεραιών βάσης με την θραύση του DNA, και με την συνεπαγόμενη πρόκληση καρκινογενέσεων, και με πληθώρα άλλων ασθενειών…