Τρίκαλα – Αγωνία για τη τιμή του βαμβακιού

Τα σκαμπανεβάσματα στην τιμή του βαμβακιού προκαλούν προβληματισμό στους βαμβακοπαραγωγούς της Φαρκαδόνας κι όλου του νομού. Η συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών κατά τις παραδόσεις τους στα εκκοκκιστήρια τον προηγούμενο μήνα επέλεξαν να μην προχωρήσουν στο κλείσιμο της τιμής του προϊόντος με την ελπίδα να τύχουν καλύτερων τιμών. Ωστόσο μέχρι και σήμερα κι ενώ ήλπιζαν σε καλύτερες τιμές των 0,80 λεπτών το κιλό κι άνω, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα βαριά έξοδα του κόστους παραγωγής και ενός ικανοποιητικού κέρδους, δυστυχώς διαψεύστηκαν.

Η τιμή το τελευταίο δεκαπενθήμερο παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα έπεσε στα 0,65 λεπτά του ευρώ, ενώ από τις αρχές τις εβδομάδας παρουσίαζε αύξηση, αγγίζοντας χθες Τετάρτη τα 0,76 λεπτά του ευρώ. Ωστόσο σήμερα σύμφωνα με την «krini Live» η τιμή παρουσίασε νέα πτώση κι ανήλθε στα 0,75 ευρώ το κιλό με τους εμπόρους να εκτιμούν ότι μέχρι και το τέλος της εβδομάδας θα παρουσιάσει νέα πτώση.

Η μικρή αύξηση της τιμής ώθησε πολλούς παραγωγούς σήμερα να σπεύσουν να κλείσουν την τιμή στα 0,75 λεπτά του ευρώ, αφενός υπό το φόβο νέας μείωσης, αφετέρου να καταφέρουν να πληρωθούν άμεσα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους. Όπως αναφέρουν οι αγρότες τα έξοδα τρέχουν οι προμηθευτές τους, γεωπονικά γραφεία, πρατήρια καυσίμων κ.α. αρχίζουν να τους πιέζουν για εξόφληση των υποχρεώσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για ρευστό.

Εξάλλου, όπως εξηγούν πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για πολλούς και δεν βλέπουν κάτι το αισιόδοξο στην αύξηση της τιμής, καθώς φέτος οδηγούνται σε ένα καθημερινό και αγχωτικό deal με το κλείσιμο της τιμής.

Το σενάριο για μια τιμή στα 0,80 λεπτά δεν θεωρείται κάτι άμεσο, καθώς το χρονικό περιθώριο για κλείσιμο της τιμής είναι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Κάτι τέτοιο για την πλειονότητα φαντάζει δύσκολο την στιγμή που οι υποχρεώσεις τρέχουν και τα χρήματα στις τσέπες τους είναι ελάχιστα ως ανύπαρκτα.

 

Πηγή: Krini live