Φυσικό αέριο ή πετρέλαιο θέρμανσης: Η έκπληξη από τα νέα στοιχεία για τον Δεκέμβριο

Φυσικό αέριο ή πετρέλαιο θέρμανσης για τον μήνα Δεκέμβριο; Η σύγκριση θα γίνεται σε μηνιαία βάση ώστε κάθε φορά να λαμβάνονται υπόψη τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

Για το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του πετρελαίου θέρμανσης για μια σειρά από λόγους: Η διεθνής τιμή του πετρελαίου υποχωρεί, το ευρώ ανατιμάται έναντι του δολαρίου – κάτι που αποτυπώνεται ως πτώση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ενώ το φυσικό αέριο, αφού δοκίμασε την περιοχή των 100 ευρώ, επέστρεψε στα 120-130 ευρώ στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Αν ληφθεί υπόψη και η μείωση της επιδότησης του φυσικού αερίου που ανακοίνωσε για τον Δεκέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος (μόλις 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα όταν τον Οκτώβριο ήταν 9 και τον Νοέμβριο 2,5 λεπτά) τότε μάλλον αυτή τη φορά προκύπτει το πετρέλαιο θέρμανσης ως φθηνότερο καύσιμο.

Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε να καταγραφεί πολύ μεγάλη μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από την έναρξη κιόλας της σεζόν. Ξεκινήσαμε με την μέση πανελλαδική τιμή λιανικής στα 1,42 ευρώ και την επόμενη εβδομάδα αυτή θα υποχωρήσει κάτω και από τα 1,2 ευρώ. Ήδη πρατήρια στο λεκανοπέδιο, πωλούν το πετρέλαιο θέρμανσης προς 1,12 ευρώ.

Το επίδομα θέρμανσης και οι αστάθμητοι παράγοντες

Ειδικά για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης που θα επιλέξουν για πρώτη φορά το πετρέλαιο θέρμανσης – κάτι που οδηγεί σε διπλάσιο επίδομα- υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αγοραστούν 1000 λίτρα πετρέλαιο με τιμή αρκετά χαμηλότερη και από τα 1000 ευρώ. Αν γίνει η αναγωγή σε κιλοβατώρα, μιλάμε για χρέωση της τάξεως των 7-8 λεπτών. Ακόμη και γι’ αυτούς όμως που δεν δικαιούνται καθόλου επίδομα θέρμανσης, και πάλι το πετρέλαιο κοστίζει αυτή τη στιγμή γύρω στα 10-11 λεπτά. Τέτοια τιμή δεν υπάρχει για το φυσικό αέριο τουλάχιστον προς το παρόν.

Ποιοι είναι οι αστάθμητοι παράγοντες; Ο βασικός αυτή τη στιγμή είναι το αν θα συνεχιστεί η επιδότηση από τα διυλιστήρια και μετά την 30η Νοεμβρίου. Αν δεν συνεχιστεί, θα μιλάμε για αύξηση της τιμής λιανικής κατά 7,5 λεπτά το λίτρο οπότε και πάλι οι τιμές των δύο καυσίμων θα πλησιάσουν αισθητά. Το τι θα γίνει με την διεθνή τιμή του πετρελαίου, ουδείς το γνωρίζει όπως ουδείς γνωρίζει και το τι πρόκειται να γίνει με το φυσικό αέριο.