Χάρτης του 1878 με όλα τα ρέματα, ποταμούς και παραποτάμους, της Θεσσαλίας

Θανάσης Ευαγγελόπουλος: Προσέξτε τον χάρτη του 1878. Όλα τα ρέματα , οι παραπόταμοι και ποταμοί πρέπει να εντοπιστούν στο έδαφος- τώρα μπορεί ναι είναι χωράφια,δρόμοι και κατασκευές- και να διανοιχτούν. Τώρα. Δεν χρειάζεται εφησυχασμός.
ΠΡΙΝ 145 ΧΡΟΝΙΑ: το 1878, τη χρονιά του Συνεδρίου του Βερολίνου που αποφάσισε την ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξέδωσε σειρά τεσσάρων σημαντικών φύλλων χάρτη, τα οποία απεικόνιζαν τη Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία, σε κλίμακα 1:420.000 (1 εκ. στον χάρτη = 4,2 χλμ. στο έδαφος).
Εδώ παρατίθεται απόσπασμα του φύλλου της Θεσσαλίας μεταξύ Τυρνάβου, Τρικάλων, Βόλου και πρώτων συνόρων για να δειχτεί η επιμελής απεικόνιση των ποταμών, παραποτάμων, χειμάρρων, ελών, λιμνών και των “υγρών εδαφών”, όπως σημείωναν τότε στους χάρτες.
Για ευκολότερη οπτική αναγνώριση του υδρικού δικτύου, δόθηκε μια (διαφανής) χρωματική γραμμική έμφαση (τονίζοντας και τη θέση των Τρικάλων, Καρδίτσας, Παλαμά, περιοχής Ζάρκου ―Φαρκαδόνα―, Λάρισας, Βόλου και Φαρσάλων (περιοχές αναφοράς των πρόσφατων πλημμυρών) με την τότε τοπωνυμιακή ορθογραφία για να φανεί πόσο χρήσιμοι είναι οι ιστορικοί χάρτες, τους οποίους πρέπει να φυλάσσουμε, ψηφιοποιούμε και συμβουλευόμαστε…

(το απόσπασμα του χάρτη επέλεξε, επεξεργάστηκε κατάλληλα και σχολίασε ο Ευάγ. Λιβιεράτος, ομότ. καθηγητής ΑΠΘ)

Προηγούμενο άρθροΜήνυμα του Δημάρχου Πύλης για τη νέα σχολική χρονιά
Επόμενο άρθροΟ Κώστας Μαράβας μιλάει στους ετεροδημότες της Αθήνας