Χωριάτικη σαλάτα: Με κόστος 2,95 ευρώ, φθάνει τα 9 ή και τα 12 ευρώ στην ταβέρνα

Η χωριάτικη σαλάτα πολλούς, αντί να τους δροσίζει… τους τσουρουφλίζει με τις ακραίες τιμές της. Χωριάτικη αξίας μέχρι και 28 εύρω αναγκάζονται να πληρώνουν οι καταναλωτές, ακόμα και στις ταβέρνες, αναφέρει το ρεπορτάζ του Μέγκα. Και αν η τιμή των 28 ευρώ είναι υπερβολική και εντοπίζεται μόνο σε πολύ καλά εστιατόρια που χρησιμοποιούν πολύ ακριβά προϊόντα, σε απλές ταβέρνες χωριάτικη κάτω από 9 ευρώ δεν βρίσκεις. Είναι λογικό;

Ο λόγος της αυξημένης αυτής τιμής, του πιο χαρακτηριστικού ελληνικού εδέσματος, αποδίδεται – όπως λένε οι ιδιοκτήτες εστιατορίων- στην αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες. Αλλά μήπως υπάρχει και αισχροκέρδεια; Γιατί με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το κόστος της σαλάτας βγαίνει περίπου στα σχεδόν 3 ευρώ, ενώ στις ταβέρνες η τιμή της σπανίως είναι κάτω από 9 ευρώ.

Αν θεωρείτε πως η χωριάτικη σαλάτα είναι μια οικονομική λύση για τις οικογένειες, σε ρεπορτάζ που έκανε το MEGA, η κ. Κατερίνα και ο κ. Κώστας που έχουν τετράδυμα και χρειάζονται σίγουρα δύο μερίδες, αποδεικνύουν ότι δεν είναι μια οικονομική λύση.

“Από εκεί που αγοράζαμε 6 ευρώ τη σαλάτα στην ταβέρνα τώρα πάει 12 ευρώ. Είμαστε μία πολύτεκνη οικογένεια έχουμε τετράδυμα, δεν μας συμφέρει, δεν μας φτάνει μία σαλάτα πρέπει και άλλη σαλάτα, έχει ακριβύνει, οι τιμές έχουν φτάσει στα ύψη”.

Ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης ο οποίος διατηρεί χρόνια ψητοπωλείο στο Μοναστηράκι, όπως λέει, προσπαθεί να κρατήσει τις τιμές προς τα κάτω ώστε να μην μειωθεί η πελατεία του.

“Οι πρώτες ύλες, το λάδι, οι ντομάτες, το κρεμμύδι, όλα έχουν πάρει μία ανοδική πορεία. Το κρεμμύδι το παίρναμε πέρσι 30 λεπτά, φέτος έχει 1 ευρώ. Εάν όλα αυτά που γίνονται τα φορτώσουμε στον πελάτη θα χάσουμε τον πελάτη”.

Η ντομάτα πάντως κοστίζει 40 λεπτά το τεμάχιο, το αγγούρι 52 λεπτά το κρεμμύδι 19 λεπτά, η πιπεριά 40 λεπτά, τα 200 γραμμάρια φέτα 1,28 ενώ 30γρ. λάδι 16 λεπτά. Άρα μία χωριάτικη σαλάτα κοστίζει περίπου 2,95 ευρώ. Πώς εξηγείται η τιμή των 9 ή των 12 ευρώ…για να μην μιλήσουμε για τα 28 ευρώ που δεν ξέρουμε πού την εντόπισε το Μέγκα.

Πολλοί καταναλωτές πλέον αγοράζουν από τη λαϊκή τα υλικά της και την καταναλώνουν στο σπίτι, καθώς αν φάνε την ίδια σαλάτα έξω, τελικά θα την πληρώσουν και 9 φορές