Η γνωστή βιομηχανία “Παπαδοπούλου” έχασε ακόμη μία δικαστική μάχη από τη θεσσαλική εταιρεία καθώς, μετά την υπόθεση με τα Μιράντα πριν λίγους μήνες, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως και τα πολυδημητριακά μπισκότα δεν αποτελούν αντιγραφή του προϊόντος της
Συνεχίζονται οι μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες μεταξύ δύο μεγάλων βιομηχανιών μπισκότων για παραβίαση των νομοθετικών κανόνων περί αθέμιτου ανταγωνισμού για τα νέα προϊόντα τους. Η μπισκοτοβιομηχανία Παπαδοπούλου Α.Ε. έχασε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες μία ακόμη δικαστική μάχη στον Αρειο Πάγο από την ανταγωνίστρια Θεσσαλική Μπισκοτοποιία Δερμίσης ΕΠΕ για μια νέα σειρά πολυδημητριακών μπισκότων που δημιούργησε και κυκλοφόρησε στην αγορά η τελευταία.
Κατ’ αρχάς, η Παπαδοπούλου, η οποία εδρεύει στον Ταύρο Αττικής, συστάθηκε το 1922 και από τότε δραστηριοποιείται στον χώρο παραγωγής τροφίμων, με ιδιαίτερη επιτυχία στην παραγωγή μεγάλης και αναγνωρίσιμης στο κοινό ποικιλίας μπισκότων.
Από την άλλη πλευρά, από το 2003 δραστηριοποιείται στον χώρο των μπισκότων η Δερμίσης (σε βάθος χρόνου η εταιρεία έχει αφετηρία το 1881, δηλαδή όταν ξεκίνησε ως αρτοποιείο) διατηρώντας στην πόλη των Τρικάλων μπισκοτοβιομηχανία.
Προ αρκετών μηνών, στις αρχές του έτους, η Παπαδοπούλου έχασε τη δικαστική μάχη στο Ανώτατο Πολιτικό Δικαστήριο από τη Δερμίσης για τα γνωστά μπισκότα Μιράντα της πρώτης. Τότε οι αρεοπαγίτες είχαν κρίνει ότι η Δερμίσης, η οποία στις αρχές του 2016 παρήγαγε και διέθεσε στην ελληνική αγορά ένα νέο προϊόν μπισκότων με την ονομασία Μιλένα, δεν αντέγραφε τα μπισκότα Μιράντα της μπισκοτοβιομηχανίας του Ταύρου. Ούτε παραβίασε τη νομοθεσία περί αθέμιτου ανταγωνισμού (ν.146/1914), σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται κατά τις εμπορικές, βιομηχανικές ή γεωργικές συναλλαγές κάθε πράξη που γίνεται προς τον σκοπό ανταγωνισμού, αλλά ούτε ενήργησε αντίθετα στα χρηστά ήθη κατά τον Αστικό Κώδικα (άρθρα 914 και 919).
Πολυδημητριακά
Η μπισκοτοβιομηχανία των Τρικάλων, από τον Μάρτιο του 2016, παρασκεύασε και διέθεσε στην αγορά νέα πολυδημητριακά μπισκότα πρωινού σε δύο συσκευασίες και γεύσεις. Δηλαδή:
- Μπισκότα με 4 Δημητριακά, με Φρέσκο Γάλα, Μαύρη Ζάχαρη & Πραγματική Σοκολάτα – Μπισκότα Πρωινού, σε μπλε συσκευασία, και
- Μπισκότα με 4 Δημητριακά, με Φρέσκο Γάλα, Μέλι & Μαύρη Ζάχαρη, με β-γλυκάνη (για μείωση της χοληστερόλης) – Cardio Plus, σε κόκκινη συσκευασία.
Τα νέα αυτά μπισκότα της Δερμίσης έχουν μακρόστενο, οβάλ σχήμα, διαστάσεων 7,9 εκ. το μήκος, 4 εκ. το πλάτος και 4 χιλ. το πάχος, στο πάνω σημείο της επιφάνειάς τους υπάρχει ανάγλυφο σχέδιο που αποτελείται από ένα στάχυ, κεκλιμένο, με μια σειρά πέντε σταχιδίων εκατέρωθεν του βλαστού και με 14 μικρές τρύπες.
Ηδη όμως η βιομηχανία Παπαδοπούλου από το 1997 παρασκευάζει και εμπορεύεται μπισκότα με αρχική ονομασία Ο.Κ., τα οποία στη συνέχεια μετονομάστηκαν σε Cereal Cookies, από το 2006 κυκλοφόρησαν ως Πολυδημητριακά και από τον Απρίλιο του 2015 ως Πολυδημητριακά Μπισκότα Πρωινού, τα οποία περιέχουν συνδυασμό περισσότερων δημητριακών και θεωρούνται προϊόντα υγιεινής διατροφής.
Συγκεκριμένα, κυκλοφορούν σε τέσσερις συσκευασίες και γεύσεις:
- ΠολυΔημητριακά Μπισκότα Πρωινού με 4 Δημητριακά & Γάλα, σε μπλε συσκευασία,
- ΠολυΔημητριακά Μπισκότα Πρωινού με 4 Δημητριακά & Σοκολάτα, σε καφέ συσκευασία,
- ΠολυΔημητριακά Μπισκότα Πρωινού με 4 Δημητριακά & Muesli, σε μοβ συσκευασία, και
- ΠολυΔημητριακά Μπισκότα Πρωινού με 4 Δημητριακά & Κακάο, Χωρίς Ζάχαρη, σε πράσινη συσκευασία.
Τα μπισκότα αυτά της μπισκοτοβιομηχανίας του Ταύρου έχουν μακρόστενο, οβάλ σχήμα, διαστάσεων 9,7 εκ. το μήκος, 4,8 εκ. το πλάτος και 4 χιλ. το πάχος και φέρουν στην άνω επιφάνειά τους ανάγλυφο σχέδιο που αποτελείται από δύο στάχυα, παράλληλα τοποθετημένα, μήκους 4,8 εκ. το καθένα, με μια σειρά επτά σταχιδίων εκατέρωθεν κάθε βλαστού και με τρεις τρύπες ανάμεσά τους.
Σύμφωνα με την αρεοπαγίτικη απόφαση, οι πωλήσεις της γκάμας αυτών των μπισκότων της Παπαδοπούλου ανήλθαν για το 2013 σε 2.423.532 τεμάχια, το 2014 σε 2.430.100 τεμάχια, το 2015 σε 2.617.200 τεμάχια και το 2016 σε 2.580.600 τεμάχια.
Η προσφυγή
Η βιομηχανία Παπαδοπούλου προσέφυγε στα δικαστήρια κατά της ανταγωνίστριας τρικαλινής εταιρείας, με δικηγόρους τον κ. Δημήτριο Τσικρικά και την κυρία Αγγελική Γεροχρήστου, ενώ από την πλευρά της εταιρείας Δερμίσης παραστάθηκε ο δικηγόρος Παντελής Κοκοτός.
Το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε ως αβάσιμους και απαράδεκτους όλους τους λόγους αναίρεσης της μπισκοτοβιομηχανίας του Ταύρου κατά της σε βάρος της απόφασης του Εφετείου Αθηνών που είχε δικαιώσει τη θεσσαλική εταιρεία. Να διευκρινιστεί ότι τόσο στο Πρωτοδικείο όσο και στο Εφετείο η αγωγή της Παπαδοπούλου απορρίφθηκε. Κοντολογίς, οι αρεοπαγίτες αποφάνθηκαν ότι τα πολυδημητριακά μπισκότα που κυκλοφόρησε στην αγορά η Δερμίσης είναι διαφορετικά από αυτά της Παπαδοπούλου.
Επίσης, έκριναν ότι η θεσσαλική εταιρεία δεν παραβίασε «ευθεία και εκ πλαγίου» καμία διάταξη της νομοθεσίας περί αθέμιτου ανταγωνισμού, ούτε «παραβίασε τα διδάγματα της κοινής πείρας», αλλά ούτε «ενήργησε κατά τρόπο αντίθετο στα χρηστά ήθη, επιδιώκοντας να εκμεταλλευθεί αυθαίρετα την καλή φήμη και την αποδοχή από τους καταναλωτές των επίδικων προϊόντων της εταιρείας Παπαδοπούλου, να αποσπάσει πελατεία από αυτήν και να αποκτήσει χωρίς εύλογη αιτία αθέμιτο όφελος σε βάρος της». Κατά συνέπεια, απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί της βιομηχανίας του Ταύρου περί παραβιάσεως του νόμου 146/1914.