Οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με τη νέα απογραφή, αυτό είναι ξεκαθαρισμένο από το Μέγαρο Μαξίμου και το έχει επαναλάβει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ωστόσο, τα «οριστικά» αποτελέσματα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, με συνέπεια όλοι να κάνουν εικασίες για τον αριθμό του εκλογικού σώματος, έχοντας ως δεδομένο τη μείωση του πληθυσμού της χώρας κατά 400.000. Το υπουργείο Εσωτερικών το προσεχές διάστημα αναμένεται να εκδώσει σχετική εγκύκλιο με την οποία θα καθορίζεται ο αριθμός των εδρών σε κάθε περιφέρεια, ενώ σε ό,τι αφορά τα επίσημα στοιχεία και αποτελέσματα της απογραφής αυτά θα έχουν τη μορφή προεδρικού διατάγματος.
Το σενάριο με τις μεγαλύτερες πιθανότητες είναι η μετακίνηση ορισμένων εδρών από περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες προς εκλογικές περιφέρειες της τέως Β’ Αθηνών, της Ανατολικής Αττικής, τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως 1-2 άλλων περιφερειών. Με βάση πάντως τα μέχρι τώρα στοιχεία σκληρή μάχη θα δοθεί στην Αιτωλοακαρνανία και στις Σέρρες που χάνουν 2 έδρες, ενώ από μία έδρα χάνουν η Αρκαδία, η Άρτα, η Αχαΐα, η Δράμα, η Ηλεία, η Θεσπρωτία, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Καστοριά, το Κιλκίς, η Κοζάνη, οι Κυκλάδες, η Λακωνία, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Μεσσηνία, η Πέλλα – Πιερία, τα Τρίκαλα, η Φθιώτιδα, η Φλώρινα και η Χίος. Οι περιφέρειες που φαίνεται να κερδίζουν έδρες είναι η Α’ Αθηνών: +3 έδρες (17), Βόρειος Τομέας: +4 έδρες (19), Δυτικός Τομέας: +2 έδρες (13), Νότιος Τομέας: +4 έδρες (22), Β’ Πειραιώς: +1 έδρα (9), Ανατολική Αττική: +4 έδρες (14), Δυτική Αττική: +1 έδρα (5), Α’ Θεσσαλονίκης: +4 έδρες (20), Δωδεκάνησα: +1 έδρα (6).
Χωρίς αλλαγές θα είναι η Αργολίδα, η Βοιωτία, τα Γρεβενά, ο Έβρος, η Εύβοια, η Ευρυτανία, η Ζάκυνθος, η Ημαθία, το Ηράκλειο, η Β’ Θεσσαλονίκης, η Καβάλα, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Κορινθία, το Λασίθι, η Λέσβος, η Λευκάδα, η Ξάνθη, η Πρέβεζα, το Ρέθυμνο, η Ροδόπη, η Σάμος, η Φωκίδα, η Χαλκιδική και τα Χανιά. Όσο για τις μονοεδρικές αναμένεται από 7 να αυξηθούν σε 10.
Η απογραφή επηρεάζει και τον αριθμό των υποψηφίων κάθε κόμματος σε μία εκλογική περιφέρεια, αλλά και τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που μπορεί να βάλει ο ψηφοφόρος στο ψηφοδέλτιο. Ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης σημειώνει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής εκτίμηση ως προς τον αριθμό των εδρών αν πρώτα δεν ληφθούν επίσημα τα αποτελέσματα της απογραφής.«Καλό είναι να μην λαμβάνουμε συμπεράσματα από στοιχεία τα οποία δεν είναι ακριβή. Δεν λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός της κάθε περιοχής, αυτό το οποίο λέμε μόνιμο πληθυσμό, γιατί εκεί μπορεί να είναι και άτομα τα οποία δεν έχουν εκλογικό δικαίωμα ή μπορεί να είναι άτομα – ετεροδημότες. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το νόμιμο πληθυσμό, που θα καταστεί γνωστός στο τέλος αυτού του χρόνου», επισημαίνει.