Τρία άγνωστα επαγγέλματα που έχουν τεράστιες προοπτικές, σε μια αγορά εργασίας που αλλάζει καθημερινά
Νέα επαγγέλματα, νέες ειδικότητες, νέες επαγγελματικές κατευθύνσεις φέρνει η σύγχρονη εποχή μας και πολλές φορές δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε ακόμη και το αντικείμενο των σύνθετων προσδιορισμών που ακούμε ή διαβάζουμε γύρω μας. Ωστόσο, οι εκπλήξεις και οι προοπτικές για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία κρύβονται πολλές φορές σε αυτούς ακριβώς τους νέους επαγγελματικούς δρόμους, καθώς η αγορά εργασίας γύρω μας αλλάζει με ταχείς ρυθμούς.
«Πολύ συχνά, γονείς και μαθητές, ακούν αρκετά επαγγέλματα και καινοτόμες εξειδικεύσεις για πρώτη φορά όταν φτάνουν να κάνουν το μηχανογραφικό τους ή και μέσα στο πανεπιστήμιο» λέει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης, σε μια συζήτηση περί νέων ειδικοτήτων και σύγχρονων επαγγελμάτων.
«Μάλιστα, αδυνατούν να συνδέσουν τα επαγγέλματα αυτά και με τα προγράμματα σπουδών που αποτελούν την γνωστική αφετηρία ή βάση για να μπορέσουν μελλοντικά να τα ασκήσουν». Έτσι, χρήσιμη είναι η αναζήτηση μέσα στον χώρο του σχολείου ή του περιβάλλοντος μας κάθε δυνατής πληροφορίας για τα νέες εξειδικεύσεις που φέρνει η εποχή μας.
Ο κ. Ταουσάνης παραθέτει μερικές από αυτά:
1. Στέλεχος Επιχειρηματικής Ευφυΐας (BI Specialist/Consultant)
Είτε το εξετάσουμε ως μετεξέλιξη προγενέστερης ειδικότητας είτε ως διαφοροποίηση σχετικών επαγγελμάτων που υπάρχουν και σήμερα, πρακτικά μιλάμε για μια νέα εξειδίκευση πλαισιωμένη με συγκεκριμένες δεξιότητες. Ο Αναλυτής- Ειδικός Επιχειρηματικής Ευφυίας, είναι εκείνο το στέλεχος το οποίο επικεντρώνεται στη δοκιμή και εν συνεχεία στην υλοποίηση συστημάτων επιχειρηματικής ευφυΐας ή αξιολογεί τα υπάρχοντα συστήματα σε έναν οργανισμό.
Εξάλλου, σύμφωνα με κλασικούς ορισμούς «Επιχειρηματική Ευφυΐα ορίζεται το σύνολο της χρήσης μεθόδων, οι οποίες επεξεργάζονται και αναλύουν επιχειρησιακά δεδομένα, με στόχο την μετατροπή τους σε ουσιαστική πληροφορία, για την εξαγωγή συμπερασμάτων και τη λήψη σημαντικών αποφάσεων». Έτσι, σημαντικό κομμάτι της δουλειάς του είναι η δημιουργία προγνωστικών μοντέλων και η ανάλυση δεδομένων. Σχεδόν σε όλες τις σχετικές θέσεις εργασίας θα δούμε ένα πτυχίο Μαθηματικών, Στατιστικής, Επιστήμης Υπολογιστών, Διοικητικής Επιστήμης και Υπολογιστών, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών κ.ά., να πλαισιώνεται απαραίτητα με γνώσεις Microsoft Power B.I., Tableau και διάφορων άλλων εργαλείων ανάλυσης (Decision Support Systems).
2. Διαμεσολαβητής
Μια νέα σχετικά εξειδίκευση για έναν παραδοσιακό κλάδο (των δικηγόρων) είναι αυτή του Διαμεσολαβητή. Καταρχάς, η διαμεσολάβηση αφορά τη διαδικασία κατά την οποία τα αντικρουόμενα μέρη, μαζί με τους δικηγόρους τους, διαπραγματεύονται με στόχο να επιλύσουν τη διαφορά τους με συμφωνία, μέσω της συνδρομή ενός διαμεσολαβητή.
Με βάση σχετικούς νόμους, διάφορες κατηγορίες ιδιωτικών διαφορών υπάγονται υποχρεωτικά σε διαμεσολάβηση, όπως για παράδειγμα: α) Αποζημίωση για ζημίες από αυτοκίνητο και απαιτήσεις από σύμβαση ασφάλισης (εκτός από περιπτώσεις θανάτου ή σωματικής βλάβης), β) Οικογενειακές διαφορές εκτός από α) το διαζύγιο, β) την ακύρωση γάμου, γ) την αναγνώριση της ύπαρξης ή της ανυπαρξίας γάμου και εκτός από τις διαφορές μεταξύ γονέων και τέκνων, γ) Εμπορικά σήματα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, βιομηχανικά σχέδια και υποδείγματα, δ) Αποζημίωση ασθενών ή οικείων τους σε βάρος ιατρών, ε) Χρηματιστηριακές Συμβάσεις κ.λπ. Τα ενδιαφερόμενα μέρη, καλούνται να επιλέξουν και να συμφωνήσουν σε διαμεσολαβητή από τη λίστα διαπιστευμένων διαμεσολαβητών του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού ενημερωθούν για τη δυνατότητα ή την υποχρεωτική διαμεσολάβηση από τους δικηγόρους τους. Φυσικά, άμεσα συνδεόμενο πτυχίο είναι αυτό της Νομικής και η αντίστοιχη ειδική εκπαίδευση. Ωστόσο, όπως και οι ήδη ασκούντες τη διαμεσολάβηση υπογραμμίζουν, δεξιότητες όπως επίλυσης διαφορών, ενσυναίσθηση, κριτική σκέψη κ.ά., συχνά διαδραματίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην άσκηση του επαγγέλματος.
3. Σχεδιαστής Διεπαφής Χρήστη (UI Designer)
Μια ειδικότητα που είτε την μπερδεύουν με αυτήν του Graphic Designer, ακόμη και του Web Designer, και δυσδιάκριτα την διαφοροποιούν από την όμορη ειδικότητα, του UX Designer! Το έργο του UI Designer έχει να κάνει με τα ακόλουθα: α) Εξέταση και ανάλυση πελατολογίου, β) Σχεδιαστική μελέτη, γ) Branding δ) Γραφική Ανάπτυξη και ε) Storytelling. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τα λοιπά στελέχη, γραφίστες και προγραμματιστές, θα εστιάσει στην ενίσχυση της εμπειρίας και της διάδρασης του χρήστη και στην δημιουργία πρωτότυπων UI.
Ως σχεδιαστής, ο ρόλος του είναι καταλυτικός για οποιαδήποτε ψηφιακή διεπαφή και είναι αυτός που θα συμβάλει, μέσα από την κατάλληλη οπτικοποίηση, στην ενίσχυση ενός brand. Εδώ, πέρα από προγράμματα σπουδών όπως Μηχανικών Σχεδίασης Προιόντων & Συστηµάτων, ή Βιομηχανικής Σχεδίασης, ή marketing, ακόμη και ένας απόφοιτος Κοινωνιολογίας με διεπιστημονική εξειδίκευση μπορεί να δραστηριοποιηθεί με επιτυχία στον κλάδο!
«Αναμφίβολα η λίστα με τα νέα επαγγέλματα και τις αναδυόμενες εξειδικεύσεις δεν σταματάει εδώ» λέει ο κ. Ταουσάνης. «Και βέβαια όσο είμαστε στη ροή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης ο κατάλογος με νέα επαγγέλματα αλλά και επαπειλούμενα επαγγέλματα, διαρκώς θα μεγαλώνει…»
in.gr