Σε μια νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής NUTRITION 2023 στη Βοστώνη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο που δημιούργησαν με το όνομα “Planetary Health Diet Index (PHDI)” για να επανεξετάσουν τα τρόφιμα και τις επιπτώσεις τους στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και στο περιβάλλον.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη διατροφή είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε μια περίοδο παρακολούθησης 30 ετών από εκείνα που ακολουθούσαν μια λιγότερο βιώσιμη διατροφή.
Η ερευνητική ομάδα εντόπισε πέντε βασικές τροφές που επηρεάζουν θετικά την ανθρώπινη υγεία και θα μπορούσαν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής.
Αυτές είναι:
– Οι τροφές ολικής αλέσεως
– Τα φρούτα
– Τα μη αμυλούχα λαχανικά (δηλαδή, κουνουπίδι, μπρόκολο, μανιτάρια και ντομάτες)
– Οι ξηροί καρποί
– Τα ακόρεστα έλαια (όπως το ελαιόλαδο).
“Αυτές οι υγιεινές τροφές φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν τόσο με χαμηλό κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως στεφανιαία νόσο, καρκίνο του παχέος εντέρου, διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο και συνολική θνησιμότητα, όσο και με χαμηλές επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως η κατανάλωση νερού”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Linh Bui, υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Διατροφής στο Harvard.
Η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα που προσδιόρισε τρόφιμα που είναι ωφέλιμα τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον, καθώς και τρόφιμα που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή, όπως τα αυγά και τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα. “Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την υπόθεσή μας ότι η υψηλότερη βαθμολογία στο “Planetary Health Diet Index συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας”, είπε η Linh Bui.
Με τη νέα μελέτη, οι ερευνητές στοχεύουν να δημιουργήσουν ένα απλό εργαλείο που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι επαγγελματίες της δημόσιας περίθαλψης για να αναπτύξουν στρατηγικές για τη βελτίωση της υγείας και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.