Γεώργιος Κανούτας: Ο Δήμαρχος που αναμόρφωσε τα Τρίκαλα

Ο Γεώργιος Κανούτας γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1849. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο Ιωαννίνων και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μετά το τέλος των σπουδών του το 1873 εγκαταστάθηκε στα Τρίκαλα, όπου άσκησε το επάγγελμα του ιατρού. Παράλληλα με την άσκηση του επαγγέλματος του, ανέπτυξε έντονη δράση για την Ένωση της Θεσσαλίας.

Ο Γεώργιος Κανούτας σύμφωνα με το προσωπικό του ημερολόγιο αναφέρει: «μου ανετέθη από την κυβέρνηση Τρικούπη η αναπλήρωση του Δημάρχου Οθωμανού Καρδή-Βέη και η διοίκηση του Δήμου Τρικκαίων ως το 1883». Ωστόσο στις εφημερίδες της εποχής Δήμαρχος αναφέρεται ο Καρδής-Βέης.
Ως εκλεγμένος Δήμαρχος υπηρέτησε κατά τα έτη, 1887-1891, 1903-1907, 1907-1914.

Η κατεδάφιση των τζαμιών στη διάρκεια της δημαρχίας του εξόργισε τους Τούρκους, ώστε, όταν ανακατέλαβαν την πόλη το 1897, κατέστρεψαν ολοσχερώς το σπίτι του και η οικογένεια του διέφυγε στην Αθήνα μέσω των βουνών.

Ο Γεώργιος Κανούτας κατεβαίνει στις εκλογές του 1887 υποστηριζόμενος από τους βουλευτές Ζάππα και Ταμπράζη. Ο προεκλογικός αγώνας ήταν οξύς. Τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας του ήταν δύσκολα λόγω της κριτικής που ασκούσε η αντιπολίτευση.
Στις εκλογές του 1903, στις οποίες ο Κανούτας κέρδισε, ο εκλογικός αγώνας ήταν επίσης οξύς αλλά και γραφικός.

Οι εκλογές του 1907 διεξήχθησαν λίγο μετά την πλημμύρα του Ληθαίου ποταμού. Ο Γεώργιος Κανούτας παρέμεινε στη δημαρχεία ως το 1914, διότι, λόγω των Βαλκανικών πολέμων, οι εκλογές του 1912 ματαιώθηκαν.

Στο διάστημα της Δημαρχίας του Γεωργίου Κανούτα έγιναν τα περισσότερα έργα στην πόλη. Για την καλή λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου προέβη στην εσωτερική αναδιοργάνωση του προσωπικού.
Σ’ αυτόν οφείλεται για πρώτη φορά η εφαρμογή του σχεδίου πόλεως, οι ρυμοτομικές ρυθμίσεις, το άνοιγμα των οδών της πόλεως (Ασκληπιού, η οποία του στοίχισε και την αποτυχία στις επόμενες εκλογές).

Τότε κατασκευάστηκε η σημερινή κεντρική πλατεία, αφού κατεδαφίστηκε το οθωμανικό τέμενος (Παζάρ Τζαμί), γύρω από το οποίο γινόταν η εβδομαδιαία αγορά. Η ανέγερση της Δημοτικής Αγοράς (Χασάπικα) και των σφαγείων, με αρχιτέκτονα-μηχανικό τον Ποτεσάριο.

Στον Κανούτα οφείλεται η κατασκευή του συστήματος υπονόμων όμβριων υδάτων. Συνέταξε με μηχανικούς πλήρη σχεδιαγράμματα για την διαρρύθμιση της κοίτης του Ληθαίου.

Άνοιξε πρώτος τα ημιαρτεσιανά. Προμηθεύτηκε σιδερένια βυτία για το κατάβρεγμα. Προέβη στην αγορά του υδρόμυλου της συνοικίας Καραμαλή και στην κατεδάφιση του υπάρχοντος φράγματος. Έστρωσε πολλούς δρόμους και προμηθεύτηκε τον πρώτο οδοστρωτήρα από την Αγγλία.

Προμηθεύτηκε μεγάλο καταβρεχτήρα. Κατασκεύασε νέες γέφυρες και επισκεύασε παλιές. Έστησε το κεντρικό αποχωρητήριο με την υδαταποθήκη.

Αποπεράτωσε σχολεία. Έχτισε τα σχολεία Κουτσομυλίων, Ισραηλιτικής Κοινότητας και Επισκέψεως. Ενδιαφέρθηκε για το νεκροταφείο της πόλης. Δενδροφύτευσε πολλούς δρόμους. Ανήγειρε πυριτιδαποθήκη έξω από την πόλη, η οποία τότε ήταν αναγκαία για την πρόληψη καταστροφών.

Επί των ημερών του το 1888 κατασκευάστηκε η μεγάλη κεντρική γέφυρα από Γάλλους μηχανικούς, με έξοδα του κράτους. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Πολιτικού Νοσοκομείου.

Κατά την διάρκεια της θητείας του στη δημαρχεία την περίοδο 1907-1914 διοργανώθηκαν το 1908, οι Πανελλήνιοι Αθλητικοί Αγώνες και οι Πανελλήνιοι Σκοπευτικοί Αγώνες τα «Ελευθέρια».

Ο Γεώργιος Κανούτας τιμήθηκε με τον αργυρό Σταυρό των ιπποτών του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος την 1η Νοεμβρίου 1889.

Ο Γεώργιος Κανούτας πέθανε το 1929. Αποφασίστηκε η παραχώρηση του τάφου του, «τιμής ένεκεν», για τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην πόλη. Προς τιμήν του δόθηκε το όνομα του σε μία από τις οδούς της πόλης.