Γιάννης Λούλης: Η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγήσει τον Τσίπρα στον πάτο

Ο επικοινωνιολόγος και πολιτικός αναλυτής Γιάννης Λούλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, εκτίμησε ότι στις παρούσες συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να ανακάμψουν και πως εάν στις επικείμενες εκλογές διατηρήσει τα ποσοστά του, “θα είναι μια μικροεπιτυχία ή μία αποφυγή μεγάλης αποτυχίας”.

“Αν πέσει όμως και λίγο κάτω από αυτό, έχουμε μια ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα, διότι θα έχουμε ένα πολιτικό σύστημα χωρίς στοιχειωδώς ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση. Έχουμε πάρα πολύ καιρό να δούμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει”, ανέφερε ο κ. Λούλης. Μάλιστα, σημείωσε πως εάν την επομένη της εκλογικής μάχης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρεθεί σε χαμηλότερα ποσοστά, κοντά στο 17%-18%, σημαίνει ότι το ίδιο το κόμμα πρέπει να προβληματιστεί πάρα πολύ σοβαρά.

“Η Νέα Δημοκρατία έχει αντιμετωπίσει κι αυτή μεγάλες κρίσεις. Από την άλλη πλευρά όμως, ποτέ δεν βρέθηκε σε μία θέση σχεδόν απόλυτης κατολίσθησης που βλέπουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μου πείτε, αυτό δεν είναι ίσως παράδοξο, γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει μια μακρά ιστορία από πίσω της, άρα έχει και ένα κοινό το οποίο τη στηρίζει. Έχει μια σπονδυλική στήλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε μια καινούργια σπονδυλική στήλη. Ήταν ένα μικρό κόμμα. Αυτή τη σπονδυλική στήλη όμως δεν την προφύλαξε. Όφειλε να την προφυλάξει. με την έννοια να καταλάβει ότι είναι εύθραυστη αυτή την οποία είχε και κατάφερε να ξεπεράσει ορισμένες κρίσεις, αλλά τώρα έχει φτάσει πλέον στον νυν και αεί και οφείλει πλέον να αλλάξει συθέμελα την εικόνα.

Αν την αλλάξει έχει ελπίδες” τόνισε ο κ. Λούλης και υποστήριξε πως εάν δεν την αλλάξει θα είναι ένα κόμμα βυθισμένο χαμηλά, το οποίο δεν θα είναι πραγματικά ανταγωνιστικό, δηλαδή θα είναι ανησυχητικό και για το πολιτικό σύστημα πλέον που θα είναι λειψό, καθώς το άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ, έχει πολύ χαμηλά ποσοστά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μεταμορφωθεί

“Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μεταμορφωθεί εάν πάψει να είναι ένα μονοσήμαντα, όπως λέει το ίδιο, αριστερό κόμμα, ένα κόμμα δογματικό, το οποίο όφειλε όχι μόνο να ανανεωθεί αλλά να ανοίξει νέους ορίζοντες. Θα ήταν εύκολο να βρει ανθρώπους από τον ευρύτερο χώρο, τον κεντροαριστερό. Αυτό έπρεπε να έχει γίνει ήδη από την πρώτη του ήττα στις προηγούμενες εκλογές.

Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει ήταν να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να πει, έχω μπροστά μου μια πρόκληση και πρέπει να αλλάξω. Και η αλλαγή μου δεν είναι απλώς ο ηγέτης μου, ο οποίος Τσίπρας είχε και πολλά προσόντα και πιθανότατα τα έχει ακόμα. Δεν μπορεί να τα βγάλει προς τα έξω τώρα γιατί είναι και αυτός εξαιρετικά πιεσμένος, αλλά έχει κάποια προσόντα, αναντίλεκτα.

Δεν είναι τυχαίο το ότι κέρδισε δύο εκλογικές μάχες και ότι πήρε ένα κόμμα πολύ μικρό και το έφτασε εκεί που το έφτασε” ανέφερε ακόμα ο κ. Λούλης.

Επιπλέον, σημείωσε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ την εποχή της ανόδου του, προσέφερε πράγματα και σε ορισμένα μέτωπα πήρε πρωτοβουλίες οι οποίες ήταν θετικές, αλλά από εκεί και πέρα, “ήταν ένα κόμμα το οποίο είχε εξαντλήσει τις μπαταρίες του, δεν είχε πλέον μπαταρίες και έπρεπε να το καταλάβει”.