Γιατί το Στεγαστικό Πρόγραμμα για τους νέους, οδηγείται σε αδιέξοδο. Του Αχιλ. Βανταλή

Με ανάρτησή του στα Social Media, ένας επαγγελματίας της αγοράς ακινήτων και καλός γνώστης του κατασκευαστικού κλάδου, ο πολιτικός μηχανικός Αχιλλέας Βανταλής, τοποθετείται για το πολυδιαφημισμένο – ένεκα και της προεκλογικής περιόδου – Στεγαστικό Πρόγραμμα για τους Νέους που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.
Γράφει σχετικά:
“Στεγαστικό πρόγραμμα για νέους …!
Γιατί ομως αυτό το πρόγραμμα θα εξελιχθεί στο απόλυτο φιάσκο ….
Το πρόγραμμα φαινομενικά σχεδιαστηκε για να δωσει λυση στο οξύτατο στεγαστικό πρόβλημα που βιώνουν σήμερα οι νέοι σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη πρόσβαση τους στο τραπεζικό σύστημα.
Είναι όμως έτσι ;
Δυστυχώς όμως όχι ,ξεκάθαρα!
Όλοι εμείς που ασχολούμαστε λίγο η πολύ, με
τα ακίνητα βλέπουμε την απογοήτευση που γρηγορα βιώνουν οι υποψήφιοι αγοραστές.
Το πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί με οικοδομική αδεια εως το 2007.Υπαρχουν τόσα διαμερίσματα προς διάθεση ;Όχι ,αποτέλεσμα είναι,όσα λίγα υπάρχουν να είναι προς διάθεση με τιμή που αυξήθηκε 20 έως 30 % το τελευταίο διάστημα.
Μου το έχουν επιβεβαιώσει πολλοί μεσίτες που αναρωτιουνται οπως και οι υποψήφιοι αγοραστές , γιατί έχουν αποκλειστεί τα νεόδμητα και δεν αφήνουν τους αγοραστές να επιλέξουν ανάμεσα σε ένα καινούργιο ή παλαιό σπίτι;
Γιατί κατευθύνουν τους αγοραστές σε ενεργειακά υποβαθμισμενα σπίτια, σε μη αντισεισμικες κατασκευές όταν οι καιροί και οι συνθήκες το αντίθετο επιβάλλουν.
Γιατί το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με αυτά κριτήρια άραγε;
Είναι όσοι το σχεδίασαν, μη γνώστες της αγοράς ακινήτων, η σχεδιάστηκε ώστε να ξεπούλησαν τα ακίνητα τους οι τράπεζες, και τα funds , γιατί μόνο αυτοί διαθέτουν ακίνητα με αυτά τα κριτήρια…;”