Δήμος Μετεώρων: Οι προτεραιότητες του νέου Δημάρχου Λευτέρη Αβραμόπουλου

Τρεις εβδομάδες μάς χωρίζουν από το νέο κεφάλαιο που θα ανοίξει την 1η Ιανουαρίου 2024 στην ιστορία του Δήμου Μετεώρων με τη δημοτική Αρχή του Δημάρχου Λευτέρη Αβραμόπουλου.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό η ορκωμοσία των αιρετών θα τελεστεί στο «Πάρκο Χρήστου Ν. Σινάνη» την ερχόμενη Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου στη 1.00 το μεσημέρι από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητο.

Την ημέρα της ονομαστικής του εορτής θα ορκιστεί ο νέος Δήμαρχος, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, οι νέοι πρόεδροι των κοινοτήτων και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων.

Οι προτεραιότητες

Από την επόμενη κιόλας μέρα της μεγάλης νίκης του στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος και οι συνεργάτες του έχουν περάσει στον σχεδιασμό της εκτέλεσης του προγράμματος του συνδυασμού της «Δύναμης Ευθύνης», ιεραρχώντας τα έργα που θα υλοποιηθούν και τις καινοτομίες που θα φέρει η νέα δημοτική Αρχή.

Στη μίνι συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στα «Μετέωρα» ο κ. Αβραμόπουλος για τις προτεραιότητες της νέας δημοτικής Αρχής, αναφέρθηκε στους πέντε στόχους που θέτει για τον πρώτο χρόνο της θητείας του, που είναι: το «Πάρκο Χρήστου Ν. Σινάνη», η σύνδεση του νέου δικτύου ύδρευσης της Καλαμπάκας με τις παροχές κατοικιών και επιχειρήσεων, η ολοκλήρωση του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου, το κυκλοφοριακό και η ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Το «Πάρκο Σινάνη»

Πρώτο έργο στο πρόγραμμα του συνδυασμού ήταν η ολοκλήρωση του «Πάρκου Χρήστου Ν. Σινάνη», και από αυτό θα ξεκινήσει η νέα δημοτική Αρχή.

Όπως τόνισε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, το πάρκο πρόκειται να αξιοποιηθεί στο έπακρο, για να προσφέρει στους δημότες και επισκέπτες όλων των ηλικιών έναν χώρο αναψυχής και παροχής υψηλών υπηρεσιών.

Η ύδρευση

Στο στάδιο της ολοκλήρωσης έχει «κολλήσει» τέσσερα χρόνια κι ένα μεγάλο έργο που αφορά άμεσα την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Καλαμπάκας, και που αποτελούσε στόχο πολλών δημοτικών αρχών, και επιτέλους υλοποιήθηκε επί δημαρχίας Χρήστου Σινάνη.

Πρόκειται για το νέο δίκτυο ύδρευσης, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε στο τέλος της προηγούμενης αυτοδιοικητικής περιόδου, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχει δοθεί προς χρήση των καταναλωτών, οι οποίοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν νερό από το παλαιό δίκτυο, που στο μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από σωλήνες από τον επικίνδυνο για την υγεία αμίαντο.

Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει ότι μέλημα της νέας δημοτικής αρχής είναι να παραδοθεί το νέο δίκτυο ύδρευσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσα στο 2024. Έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα της σύνδεσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με το νέο δίκτυο και έχει κάνει ήδη τις πρώτες επαφές, για να διαπιστωθεί πού «κολλά» το έργο και τι χρειάζεται για να ολοκληρωθεί σύντομα.

Ενδεχομένως να απαιτηθεί ποσό μεγαλύτερο από τις 300.000 ευρώ που προϋπολογίζονταν και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Όπως πρόβλημα είναι και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και ιδιωτών προς τη ΔΕΥΑΜ, που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ. Οπότε, είναι σαφές ότι, εάν οι οφειλέτες προβούν σε ρύθμιση των χρεών τους, θα δοθεί η οικονομική «ανάσα» που χρειάζεται για την ολοκλήρωση του έργου.

Το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου

Κλείνοντας τα έργα που βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου.

«Θέλουμε να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά σύντομα, για να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε το έργο μέσα στο 2024, διότι πιστεύουμε ότι το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου θα αναμορφώσει το κέντρο της πόλης και θα το κάνει πιο ελκυστικό για δημότες και επισκέπτες», τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος.

Το κυκλοφοριακό

Όπως είχαμε τονίσει και σε πρόσφατο ρεπορτάζ, ένα από τα φλέγοντα θέματα που απασχολεί τους κατοίκους της πόλης είναι το κυκλοφοριακό, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα και τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Μετεώρων.

«Έχουμε ξεκινήσει συνεργασία με την εταιρεία Αστική Ανάπτυξη Τρικάλων, με στόχο να εφαρμόσουμε στην πόλη μας το επιτυχημένο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης που εφαρμόζεται στα Τρίκαλα, αφού προσαρμοστεί κατάλληλα στα δεδομένα της Καλαμπάκας. Αυτό θα είναι η αρχή του τέλους της αναρχίας που υποβιβάζει την καθημερινότητα των πολιτών», τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι σημαντικό ρόλο για την επιτυχία του εγχειρήματος θα αναλάβει η δημοτική Αστυνομία.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο

Πρόκειται για μία δομή που έχει αποδεδειγμένα βοηθήσει χιλιάδες συνανθρώπους μας σε μεγάλες και μικρότερες πόλεις της χώρας μας, μια που σήμερα είναι αρκετοί αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ούτε για τα απολύτως απαραίτητα.

Μέσω δήμων ενισχύονται σε μηνιαία βάση, με την παροχή ειδών παντοπωλείου και ειδών καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής, χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν δικαιούνται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Παρέχονται επίσης είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ, καινούργια ή «δεύτερο χέρι», είδη ψυχαγωγίας (βιβλία, cd-dvd), σχολικά είδη για την κάλυψη αναγκών μάθησης και πολιτισμού.

Τα παρεχόμενα είδη του Κοινωνικού Παντοπωλείου προέρχονται κυρίως από δωρεές και χορηγίες και, εφόσον διαπιστώνεται ανεπάρκεια ειδών, είναι δυνατή η προμήθειά τους με δαπάνη του Δήμου, κι εδώ σκοπεύει η νέα δημοτική Αρχή να χρησιμοποιήσει μέρος των εισόδων της από την ελεγχόμενη στάθμευση.

Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει σχετικά: «Τόσο προσωπικά, όσο και μέσω όσων μου έχουν μεταφέρει οι συνεργάτες μου, διαπιστώνουμε ότι οι συνδημότες μας που ανήκουν στις ευάλωτες και αδύνατες οικονομικά ομάδες είναι αρκετοί. Ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει να είναι κοντά σε κάθε δημότη και ειδικά στους ασθενέστερους. Κι εδώ φυσικά χρειαζόμαστε και τους εθελοντές, που έχουμε διαπιστώσει ότι είναι πολλοί, και τους φορείς, για να μας βοηθήσουν να δράσουμε προς όφελος αυτής της μερίδας της κοινωνίας μας».

Τα Μετέωρα