Δημήτρης Κουρέτας: Η μυστική συνταγή του ούζου και μία πρόταση

Στα μικρά εργοστάσια παραγωγής ούζου, που θα μπορούσαν να αποτελούν επισκέψιμους χώρους ειδικού τουρισμού εστιάζει ο Δημήτρης Κουρέτας, ενώ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλάει και για τη μυστική συνταγή του ούζου.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Το ούζο που πίνουμε φτιάχνεται με μια μυστική συνταγή. Παίρνουν απόσταγμα αλκοόλ συνήθως από σιτάρι και το βράζουν με μάραθο, γλυκάνισο και άλλα μυρωδικά που κανείς ακριβώς δεν λέει τι. Το μίγμα αποστάζει και μετά αραιώνει με νερό και γίνεται ούζο που πίνουμε. Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι η πρώτη ύλη για να γίνει το σικιμικό οξύ από το όποιο βγαίνει το αντιικό tamiflu που έχει κάνει πλούσια την Buyer.

Το άνισο το αστεροειδές, ή Ιλλίκιον το γνήσιον (Illicium verum), είναι ένα μεσαίου μεγέθους αυτόχθονο αειθαλές δέντρο, από το βορειοανατολικό Βιετνάμ και τη νοτιοδυτική Κίνα. Είναι μπαχαρικό που μοιάζει πολύ στη γεύση, με τον γλυκάνισο, ο οποίος λαμβάνεται από το αστεροειδούς σχήματος περικάρπιο των καρπών του Illicium velum τα οποία συλλέγονται λίγο πριν την ωρίμανση.

Το έλαιο από το αστεροειδές γλυκάνισο είναι ένα άκρως αρωματικό έλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται στη μαγειρική, αρωματοποιΐα, στα σαπούνια, τις οδοντόκρεμες, τα στοματικά διαλύματα και τις δερματικές κρέμες. Περίπου το 90% της παγκόσμιας καλλιέργειας αστέρα γλυκάνισου χρησιμοποιείται για την εξαγωγή του σικιμικού οξέος.

Φυσικά το ούζο δεν είναι ένα αδρανές ποτό όπως το ουισκυ αλλά ένα μαγικό ποτό που λογικά η Ελλάδα θα είχε επενδύσει στην προστιθέμενη αξία του.
Δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει.

Υπάρχουν αρκετά μικρά εργοστάσια παραγωγής ούζου, που θα μπορούσαν να αποτελούν επισκέψιμους χώρους ειδικού τουρισμού όπως θα έπρεπε να τα επισκέπτονται και οι φοιτητές όλων των γεωπονικών τμημάτων της χώρας που ζωή να έχουν είναι γύρω στα 50. Δεν συζητώ για ξένους τουρίστες.»

Larissanet.gr