Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, επέκρινε έντονα την υποκρισία της ΕΕ που απαιτεί υψηλότερα πρότυπα από τα υποψήφια μέλη από αυτά που ισχύουν για την ίδια, απευθυνόμενος με άκομψο τρόπο στην πρόεδρο του ΕΚ, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και απευθυνόμενος στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ράμα χρησιμοποίησε μια φράση που χρησιμοποιείται συχνά στα αγγλική και σε… απλά ελληνικά σημαίνει ότι «όλα εδώ πληρώνονται». «Karma is a bitch», λοιπόν, με τον Αλβανό πρωθυπουργό να αναφέρεται στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει συγκλονίσει την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες.
Επικρίνοντας με δηκτικό τρόπο την υποκρισία αναφορικά με τη διαφθορά από χώρες που είναι ήδη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -όπως και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο-, ο Ράμα υποστήριξε ότι η ΕΕ απαιτεί πλέον υψηλότερα πρότυπα από επίδοξα υποψήφια μέλη της (όπως η Αλβανία) από αυτά που υπάρχουν για τα ήδη υπάρχοντα μέλη της.
«Περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ δεν θα μπορούσαν πλέον να εισέλθουν στην ΕΕ. Δεν μιλάω για τους πρώην κομμουνιστές. Μιλώ και για τις ιδρυτικές χώρες, πιστέψτε με» είπε ο Ράμα, σχολιάζοντας σε πάνελ του Politico στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
Ράμα σε Μέτσολα: Η ΕΕ έχει υψηλότερα πρότυπα για τις υποψήφιες χώρες παρά για εσάς τους ίδιους
Όπως είναι γνωστό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρέθηκε στο επίκεντρο μιας εκτεταμένης έρευνας για το εάν ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και του Μαρόκου, επηρέασαν παράνομα το έργο του.
Στο πλαίσιο της έρευνας, έχει συλληφθεί η πρώην αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή, ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, ο βοηθός του και σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, και ο γενικός γραμματέας μιας ΜΚΟ, Νικολό Φιγκά-Ταλαμάνκα. Λόγω του Qatargate, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει κατεξοχήν στις εσωτερικές διαδικασίες του οργάνου για την αντιμετώπιση πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων.
Λαμβάνοντας αυτά ως επιχείρημα, λοιπόν, ο Ράμα ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία ένταξης για τις υποψήφιες χώρες είναι διαφορετική από εκείνη που υπήρχε όταν χώρες όπως η Μάλτα, η πατρίδα της Μέτσολα, έγιναν μέλη του μπλοκ, λέγοντας ότι έχει γίνει «απίστευτα νευρωτική και άδικη διαδικασία».
Σημειώνεται ότι η Αλβανία κατατάσσεται στην 110η θέση στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, κάτω από τη Νότια Αφρική, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.
Από την πλευρά της, η Μέτσολα τόνισε ότι το Κοινοβούλιο «ήταν πάντα εξαιρετικά θετικό όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ, επειδή πολλοί από εμάς θυμόμαστε πότε προσχωρήσαμε».
Όμως, ενώ ο Ράμα είπε ότι η χώρα του μαθαίνει από την ΕΕ το πώς να οικοδομεί δημοκρατικούς θεσμούς, εξακολουθεί να έχει την αίσθηση ότι η ΕΕ είχε μία κάπως «τιμωρητική» διάθεση όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.
«Ρομπέρτα, συγγνώμη, πρέπει να το πω… Όταν αποκαλύφθηκε αυτή η υπόθεση διαφθοράς, είπα “Karma is a bitch”», ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός.
iefimerida