Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ομολόγησε ότι έκανε ένα «τρομερό» λάθος το 1994, όταν ανάγκασε την Ουκρανία να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία και να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα.
Ο πρώην «ένοικος» του Λευκού Οίκου, του οποίου η θητεία στιγματίστηκε από το σεξουαλικό σκάνδαλο με τη Μόνικα Λεβίνσκι, είχε ζητήσει από το Κίεβο να παραδώσει τα πυρηνικά του όπλα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη Μόσχα.
Όμως, σε μια σπάνια επίδειξη ταπεινότητας, ο Κλίντον παραδέχτηκε ότι η παράνομη εισβολή της Ρωσίας δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν είχε επιτραπεί στους Ουκρανούς να διατηρήσουν την πυρηνική τους δύναμη.
«Αισθάνομαι απαίσια γι’ αυτό, γιατί η Ουκρανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα, και αισθάνομαι μια προσωπική ευθύνη γιατί τους έβαλα να συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά τους όπλα», είπε στο ιρλανδικό δίκτυο RTE.
Ο Κλίντον πίσω από τη συμφωνία της Ουκρανίας με τη Ρωσία να εγκαταλείψει τα πυρηνικά
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η ανεξάρτητη πλέον Ουκρανία διέθετε το τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, με περίπου 1.900 πυρηνικές κεφαλές.
Η διεθνής συμφωνία για την εγκατάλειψη των πυρηνικών συνήφθη τον Ιανουάριο του 1994 με τον τότε Ρώσο ηγέτη, Μπόρις Γέλτσιν.
Η συμφωνία περιελάμβανε δεσμεύσεις από το Κρεμλίνο ότι θα σεβαστεί την ουκρανική ανεξαρτησία. Αλλά τις ίδιες αυτές δεσμεύσεις αγνόησε πρώτη φορά ο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2014, όταν κατέλαβε την Κριμαία και την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, και ξανά πέρυσι, όταν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία.
Κλίντον: Η Ουκρανία πίστευε ότι τα πυρηνικά την προστάτευαν από μια επεκτατική Ρωσία
«Γνώριζα ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν είχε υποστηρίξει τη συμφωνία που έκανε ο πρόεδρος Γέλτσιν να μην παρέμβει ποτέ στα εδαφικά σύνορα της Ουκρανίας, μια συμφωνία που έκανε επειδή ήθελε η Ουκρανία να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα», είπε ο Κλίντον.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι Ουκρανοί «φοβόντουσαν να εγκαταλείψουν τα πυρηνικά, γιατί θεωρούσαν ότι αυτό ήταν το μόνο πράγμα που τους προστάτευε από μια επεκτατική Ρωσία».
Ο ίδιος θεωρεί ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία. «Νομίζω ότι αυτό που έκανε ο Πούτιν ήταν πολύ μεγάλο λάθος και πιστεύω ότι η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Μπορεί να έρθει μια στιγμή που η ουκρανική κυβέρνηση μπορεί να σκεφτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με την οποία θα μπορούσε να ζήσει, αλλά δεν νομίζω ότι οι υπόλοιποι από εμάς θα πρέπει να τους εγκαταλείψουμε», κατέληξε ο Κλίντον.
iefimerida.gr