ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Σχέδιο για την αντικατάσταση των μετρητών στην Θεσσαλία

Πλάνο για την σταδιακή αντικατάσταση όλων των «ρολογιών» στις υπάρχουσες παροχές φυσικού αερίου με «έξυπνους» μετρητές, έχουν εκπονήσει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ και η ΕΔΑ Αττικής, με σκοπό οι σχετικές δαπάνες να συμπεριληφθούν στα Προγράμματα Ανάπτυξης 2023-2027. Το λανσάρισμα έχει διαστάσεις μαμούθ για τη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τη διείσδυση καυσίμου, καθώς αφορά περίπου 400.000 μετρητές σε Θεσσαλία, Αθήνα και Θεσσαλονίκη .

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο Διαχειριστές έχουν ετοιμάσει σχετική ανάλυση κόστους-οφέλους, την οποία έθεσε σε διαβούλευση η ΡΑΕ. Στη συνέχεια, η Αρχή θα γνωμοδοτήσει στο ΥΠΕΝ για την ενδεικνυόμενη μεθοδολογία, ώστε να εκδοθεί η προβλεπόμενη Υπουργική Απόφαση, που θα ανοίξει τον δρόμο για τη δρομολόγηση του πρότζεκτ μέσω των Προγραμμάτων Ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος αντικατάστασης εκτιμάται στα 40-50 εκατ. ευρώ, ενώ θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα 5ετίας, φέρνοντας σημαντικά οφέλη τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τις εταιρείες Διαχείρισης. Έτσι, η αντικατάσταση των υφιστάμενων μετρητών με «έξυπνα» ρολόγια θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ψηφιοποίηση των δικτύων διανομής, με αισθητή βελτίωση της λειτουργίας τους, καθώς και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Με την εξ αποστάσεως λήψη των μετρήσεων, που θα φέρουν τα «έξυπνα» ρολόγια, θα λυθούν κατʼ αρχάς όλα τα υφιστάμενα προβλήματα στην καταγραφή των καταναλώσεων – ξεκινώντας από τη δυσκολία που υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις για πρόσβαση στον μετρητή από τα συνεργεία των Διαχειριστών. Παράλληλα, η ακριβής καταγραφή των μετρήσεων θα δώσει τη δυνατότητα και για ακριβή τιμολόγηση από τις εταιρείες προμήθειας, με συνέπεια οι καταναλωτές να πληρώνουν σε κάθε λογαριασμό τόσες θερμικές κιλοβατώρες όσες πραγματικά «έκαψαν».

Την ίδια στιγμή, οι «έξυπνοι» μετρητές θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να εξορθολογίσουν τη χρήση του αερίου. Επίσης, θα ανοίξουν τον δρόμο για τη διάθεση καινούριων υπηρεσιών από τους προμηθευτές, αλλά και νέων εμπορικών συμβολαίων. Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορούν να διατεθούν προϊόντα με προκαθορισμένα «πακέτα» συγκεκριμένων θερμικών κιλοβατώρων, τα οποία θα καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες συγκεκριμένων κατηγοριών καταναλωτών.

Από την άλλη μεριά, η εξ αποστάσεως καταγραφή των καταναλώσεων θα μειώσει το λειτουργικό κόστος των Διαχειριστών. Επιπλέον, καθώς οι παροχές θα αποκτήσουν «ευφυΐα», οι εταιρείες διαχείρισης θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν πιο αποτελεσματικά όλα τα συμβάντα στο δίκτυο διανομής, αλλά και να επεμβαίνουν από απόσταση στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα ασφάλειας.

Λ.Ε. thessaliaeconomy.gr  (με πληροφορίες από Θοδωρή Παναγούλη news 247)