Ελάχιστη ταρίφα 1.100 ευρώ για φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες

Φόρο για εισόδημα τουλάχιστον ίσο με αυτό ενός μισθωτού που παίρνει τον κατώτατο μισθό καθιερώνει η κυβέρνηση για τους επαγγελματίες, ενώ θα «σφίξει» η νομοθεσία για την έκπτωση δαπανών από το εισόδημα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Σχεδόν 735.320 ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα βρεθούν στο επίκεντρο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, στο πλαίσιο ενός «δίκαιου συστήματος φορολόγησης», σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Συνολικά έσοδα 606 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από την κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως προκύπτει από την εξειδίκευση των μέτρων που έκανε το απόγευμα της Τρίτης οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Σημείο αναφοράς του νέου συστήματος είναι ο κατώτατος μισθός.

Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι τα κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα των αυτοαπασχολούμενων μαζί με τυχόν εισοδήματα από μισθωτή εργασία, δεν μπορεί να είναι μικρότερα από μια ελάχιστη αμοιβή, η οποία προσδιορίζεται με αντικειμενικό τρόπο σε σημείο που αντανακλά την ελάχιστη εισφερόμενη αξία της προσωπικής εργασίας του αυτοαπασχολούμενου στην επιχείρησή του.