Σφίγγει ο κλοιός εντός της ΕΕ για την ανάληψη καθολικής δράσης για την αντιμετώπιση της έξαρσης κορωνοϊού στην Κίνα, με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού υπό τον φόβο ανάδυσης νέων μεταλλάξεων.
Η μία μετά την άλλη, χώρες σε όλο τον κόσμο σπεύδουν να επιβάλλουν υποχρεωτικά τεστ κορωνοϊού στους επιβάτες από την Κίνα, ως ένα τρόπο να περιορίσουν την εξάπλωση των κρουσμάτων αλλά και να εντοπίσουν εγκαίρως τυχόν νέες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.
Και μπορεί οι συζητήσεις των αξιωματούχων υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα να μην κατέληξαν σε συμφωνία μια κοινή στρατηγική, ωστόσο οι εξελίξεις είναι καθημερινά ραγδαίες, με αποτέλεσμα τη διαρκή εγρήγορση των υγειονομικών αρχών για τα νέα δεδομένα.
Είναι ενδεικτικό ότι, μετά την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Ασφάλειας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου, κατά την οποία δεν αποφασίστηκε μια κοινή δράση για την αντιμετώπιση του νέου ξεσπάσματος του κορωνοϊού στην Κίνα, πάρα πολλές χώρες ανακοίνωσαν μεμονωμένα την υιοθέτηση μέτρων. Μέχρι εκείνη την ημέρα, μόνο η Ιταλία είχε επιβάλλει την υποχρεωτική διενέργεια τεστ για τους επιβάτες από την Κίνα.
Μία εφαρμογή νέων μέτρων περιορισμού του γενικού πληθυσμού στις ήδη δοκιμαζόμενες οικονομίες από την ενεργειακή κρίση και ένα χρόνο μετά την λήξη της καραντίνας, θα έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα αναφέρουν εμπειρογνώμονες του Δ.Ν.Τ.