Η αλήθεια για το φράγμα που “έσπασε” – Γιατί ζητάνε παραίτηση Αγοραστού

Τι συνέβη στο φράγμα του ποταμού Καλέντζη και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την παραίτηση του Κώστα Αγοραστού; Είναι αλήθεια ότι ο περιφερειάρχης ή ο αντιπεριφερειάρχης έδωσε εντολή να σπάσει το φράγμα ώστε να μην πλημμυρίσει η Καρδίτσα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τα χωριά;

Τα στοιχεία έχουν προκύψει από τη δημοσιογραφική έρευνα της Δώρας Αντωνίου στην Καθημερινή και ενισχύονται και από το ρεπορτάζ της τηλεόρασης του Alpha, που μετέδωσε τη μαρτυρία χωματουργού- χειριστή μηχανήματος, ότι έσπασε το φράγμα κατ΄εντολήν, όπως λέει, της περιφέρειας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της Φαρκαδόνας Τρικάλων έχουν κάνει ομαδική μήνυση για το σπάσιμο των αναχωμάτων, υποστηρίζοντας ότι άφησαν να πλημμυρίσουν τα χωριά τους για να σωθούν οι πόλεις της Θεσσαλίας και κατηγορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πάντως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παύλος Μαρινάκης επιμένει ότι αυτές οι πληροφορίες είναι fake news και δεν υπήρξε άνοιγμα του φράγματος. Ο κ. Μαρινάκης όμως πρόσθεσε ότι “0ι επιμέρους εργασίες που γίνονται, γιατί γίνονται από την περιφέρεια, την αντιπεριφέρεια, προφανώς είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα απαντήσει”. Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας είπε προ ημερών, ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση του κεντρικού κρατικού μηχανισμού σε κανένα φράγμα στην περιοχή. Μήπως όμως υπήρξε παρέμβαση σε τοπικό επίπεδο; Αυτό δεν το απάντησε ο κ. Κικίλιας…

Απάντηση οριστική για το τι συνέβη στο φράγμα δεν μπορεί να δοθεί, αλλά οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις οποίες προέκυψε το θέμα, αναφέρουν τα εξής.

Το ρεπορτάζ για το φράγμα που ξηλώθηκε και τα αναχώματα που έσπασαν

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή στις 10 Σεπτεμβρίου και αναφέρει ότι φράγμα ξηλώθηκε την περασμένη Δευτέρα και ήταν στο σημείο όπου ενώνονται τα δυο ποτάμια, ο Καράμπαλης και ο Γάβρας. Αυτό έγινε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά από εκκλήσεις των γεωργών και των κτηνοτρόφων, ώστε να φύγουν τα νερά προς τον κάμπο και να μην απειληθούν πάλι οι καλλιέργειές τους και ίσως και η πόλη της Καρδίτσας. Αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Νούτσιος παραδέχθηκε ότι ο ίδιος έδωσε την εντολή, ακολουθώντας τις εκκλήσεις του Δήμαρχου Παλαμά, υποστήριξε όμως ότι τα νερά δεν πήγαν στον Παλαμά αλλά ακολούθησαν άλλη πορεία προς τον Πηνειό.

Την Τετάρτη, προσέθετε το ρεπορτάζ, έσπασε και το ανάχωμα του ποταμού που συγκρατούσε τα νερά όχι προς την πλευρά της πόλης αλλά απέναντι, προς την πλευρά της Μαύρικας. Εκεί βρίσκεται οικισμός Ρομά, που είχε εκκενωθεί λίγες ώρες νωρίτερα.

Εκείνες τις ώρες, σημειώνει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, χωματουργικά μηχανήματα ρίχτηκαν στη μάχη για ενίσχυση των αναχωμάτων του ποταμού προς την πλευρά της πόλης της Καρδίτσας. Και ενώ φαινόταν ότι η επιχείρηση βαίνει καλώς και τα φράγματα και τα αναχώματα κρατούν… έσπασε το ανάχωμα στην περιοχή “Χίλια Δέντρα”. Επικράτησε πανικός.

Επικράτησε πανικός

Εκείνη την ώρα εστάλη μήνυμα από το 112 γράφει το ρεπορτάζ, στους κατοίκους της Καρδίτσας να αποφεύγουν τα υπόγεια λόγω των πλημμυρικών φαινομένων. Αλλά όσοι γνωρίζουν την περιοχή, έβαλαν λέει τα γέλια με το μήνυμα. Γιατί;

Γιατί οι ντόπιοι ξέρουν ότι από εκεί το νερό δεν πάει προς την πόλη, φεύγει προς τα χωριά και πιο κάτω συναντάει τη σιδηροδρομική γραμμή, που λειτουργεί σαν ένα επιπλέον εμπόδιο για να μπει το νερό στην Καρδίτσα. Που πάει το νερό; Το νερό πάει- όπως και πήγε- προς τα χωριά του κάμπου που βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο και φθάνει μέχρι τον Παλαμά. Όπως ακριβώς και έγινε με τα καταστροφική αποτελέσματα.

Μόνο που όπως αυτή η πληροφορία από τους ντόπιους δεν αξιολογήθηκε σωστά από την Πολιτική Προστασία και τα χωριά πλημμύρισαν, χωρίς καν να σταλεί μήνυμα 112, παρά μόνον κατόπιν “εορτής”. Τα νερά είχαν φθάσει πια στις στέγες των σπιτιών, όταν οι κάτοικοι στον Παλαμά πήραν μήνυμα…να αποφεύγουν τα υπόγεια. Κάτι δεν πήγε προφανώς καλά με την Πολιτική Προστασία.

ΣΥΡΙΖΑ: Να παραιτηθεί σήμερα κιόλας ο κ. Αγοραστός

Την άμεση παραίτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μετά τις “αποκαλύψεις-κόλαφο” για το ρήγμα στο φράγμα του ποταμού Καλέντζη.

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι “οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας μηχάνημα μισθωμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκάλεσε ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, ώστε τα νερά να κατευθυνθούν στον Παλαμά. Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA μετέδωσε χθες μαρτυρία του χωματουργού, που έσπασε το φράγμα με σκαπτικό μηχάνημα, ο οποίος αναφέρει ότι η εντολή για την παρέμβαση δόθηκε από τη Περιφέρεια”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι “οι αποκαλύψεις αυτές προστίθενται και ενισχύουν τις καταγγελίες των κατοίκων, που ήδη αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου”.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει οτι “μετά από όλα αυτά, ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί σήμερα κιόλας από Περιφερειάρχης Θεσσαλίας”. Σημειώνει δε πως “αν δεν το κάνει ο ίδιος, οφείλει να του το ζητήσει ο αρχηγός του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης”, προσθέτοντας ότι “αλλιώς είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει -εκτός από τις δικές του- και τις εγκληματικές ευθύνες του εκλεκτού του Περιφερειάρχη”.

“Θυμίζουμε μάλιστα ότι μόλις πριν λίγες ημέρες και ο κ. Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσαν για fake news. Οι αποκαλύψεις όμως είναι κόλαφος και η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις”, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.