Η επαναφορά του νόμου Παπαθεμελή, σωτηρία για τα τροχαία και την εγκληματικότητα

Συγκλονίζουν την Ελληνική κοινωνία τραγικά δυστυχήματα με θύματα νέους ανθρώπους και εγκλήματα τις μεταμεσονύχτιες ώρες, σε κέντρα διασκεδάσεως.

Το 1994 ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξης Στέλιος Παπαθεμελής εφαρμόζει νόμο που έκλεινε τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα στις 02:00

Τα δελτία ειδήσεων καθημερινά φιλοξενούσαν στα παράθυρα ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, εκπροσώπους εργαζομένων και νέους, που διαμαρτύρονταν για την εφαρμογή του νόμου Παπαθεμελή. Ο Παπαργυρόπουλος, ο Ψωμιάδης και άλλοι επιχειρηματίες κέντρων διασκέδασης, έγιναν καθημερινοί καλεσμένοι των δελτίων.

Ο Στέλιος Παπαθεμελής δεν σταμάτησε ποτέ όμως να υπερασπίζεται τη διάταξη, λέγοντας ότι το έκανε για να βοηθήσει τους ανθρώπους και την κοινωνία. «∆εν πολέµησα τη νύχτα, πολέµησα τους νονούς της νύχτας.

Αποτέλεσμα της περιόδου εφαρμογής του νόμου, ήταν να μειωθούν δραματικά τα τροχαία ατυχήματα αλλά και η εγκληματικότητα.
Ένα άλλο στοιχείο που επισήμαναν αργότερα οι ειδικοί επιστήμονες για εκείνη την περίοδο, ήταν η αισθητή μείωση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας.
Από τότε καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να επαναφέρει την ισχύ του νόμου, φοβούμενη τις αντιδράσεις της “μαφίας” της νύχτας.
Γκρούεζας