Μπορεί να είχαμε εγκαίνια με πρωθυπουργική παρουσία και τις απαραίτητες τυμπανοκρουσίες, αλλά η διαδικασία της ύδρευσης από την λίμνη Σμοκόβου σταμάτησε πριν καλά-καλά αρχίσει!
Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς σταμάτησε μόλις ολοκληρώθηκε η δοκιμαστική λειτουργία των διυλιστηρίων και κατ’ επέκταση η σύμβαση του αναδόχου που είχε αναλάβει το έργο.
Οι πληροφορίες που επεξεργάστηκε το KarditsaLive.Net και μιλούσαν για διακοπή της υδροδότησης από τη λίμνη Σμοκόβου, επιβεβαιώθηκαν από πολλές πλευρές, όπως επιβεβαιώθηκαν και οι αιτίες. Συγκεκριμένα η μη στελέχωση του Συνδέσμου Ύδρευσης Σμοκόβου, με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας των διυλιστηρίων και όλο του κυκλώματος διανομής, μέχρι να φθάσει στην σφαίρα ευθύνης των ΔΕΥΑ των δήμων και τα άδεια του ταμεία.
Στην ουσία η όποια λειτουργία είχαμε μέχρι σήμερα ήταν στο πλαίσιο των δοκιμών και ελέω αυτών έγιναν και τα εγκαίνια του έργου, παρότι ήταν προφανές και γνωστό πως δεν υπήρχε πρόβλεψη για την συνέχιση της λειτουργίας του.
Για το θέμα επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Σοφάδων κ. Δημοσθένη Κατσή που επιβεβαίωσε την ύπαρξη του προβλήματος λέγοντας μάλιστα ότι έχει μεγάλες διαστάσεις. Δυστυχώς, μας είπε, τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε καμία προσπάθεια στελέχωσης του Συνδέσμου και ουσιαστικής λειτουργίας του, γεγονός που τώρα το βρίσκουμε μπροστά μας.
Συνεχίζοντας επισήμανε ότι ήδη έχει ξεκινήσει προσπάθεια για να δρομολογηθούν λύσεις μέχρι να φθάσουμε σε αυτή που θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του δικτύου και την υδροδότηση των 42 Κοινοτήτων. Πρόσφατα, ανέφερε, επισκέφθηκα τον κ. Λιβάνιο και παρέθεσα όλα τα δεδομένα. Προτείναμε, συνέχισε λύσεις που αφορούν σε χρηματοδότηση προκειμένου να βρεθεί τρόπος λειτουργίας των διυλιστηρίων μέχρι να προσληφθεί προσωπικό και να καταστεί τυπικά και ουσιαστικά ενεργός ο Σύνδεσμος.
Ακόμα ο κ. Κατσής εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα πολλά “σπασίματα” που έχουν παρουσιαστεί στους αγωγούς του δικτύου, ενώ σημείωσε πως μέχρι να βρεθεί λύση οι οικισμοί θα υδρεύονται όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Επ’ αυτού η Διευθύντρια της ΔΕΥΑ Σοφάδων κ. Καραγεώργου, υπογράμμισε ότι η διαδικασία της ύδρευσης επανήλθε στην πρότερη κατάσταση, γίνεται δηλαδή από γεωτρήσεις. Επίσης, ανέφερε πως πλήρη λειτουργία της ύδρευσης από τον Σμόκοβο δεν υπήρξε σε καμία χρονική στιγμή καθώς στην περιοχή αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΣ νερό από το εν λόγω δίκτυο, έφθασε σε μονοψήφιο αριθμό κοινοτήτων.
Σημειώνουμε εδώ πως ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Σμοκόβου υφίσταται μόνο ως Διοικητικό Συμβούλιο, με 5 μέλη, τα τρία εκ των οποίων είναι από το Δήμο Καρδίτσας και από ένα από τους δήμους Σοφάδων και Παλαμά. Η παραδοξότητα αυτή έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούνται πληθυσμιακά κριτήρια των δήμων και όχι ο αριθμός των υδρευόμενων οικισμών. Για να γίνει κατανοητό στο Δήμο Καρδίτσας υδρεύονται 2 κοινότητες, στον Δήμο Παλαμά 15 κοινότητες και στον Δήμο Σοφάδων 25, με την αναλογία στο Συμβούλιο να είναι 3-1-1 αντίστοιχα.
Πέρνα αυτού που, απ’ όσο γνωρίζουμε, είναι θέμα συζήτησης, υπάρχει ένα βασικό ερώτημα που τίθεται την δεδομένη στιγμή. Συγκεκριμένα το γιατί δεν υπήρξε πρόβλεψη, όλα αυτά τα χρόνια που κατασκευάζεται το έργο, για στελέχωση του συνδέσμου και για εξασφάλιση οικονομικής επάρκειας. Μοιάζει ακατανόητο ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, με τεράστιο κόστος και με πολλαπλή του κόστους χρησιμότητα, που έχει χαρακτηριστεί εμβληματικό και πέρασε από «σαράντα κύματα» για να ολοκληρωθεί να καθίσταται ανενεργό λόγω έλλειψης προσωπικού. Από μία μικρή αλλά καθοριστική λεπτομέρεια που έπρεπε να προβλεφθεί και να δοθεί λύση εδώ και πολύ καιρό.
karditsalive.net