Θ. Θάνος: Η βλάχικη γλώσσα στους στρατηγικούς στόχους του Συνδυασμού «Ανοιχτοί Ορίζοντες»

Μια από τις προτάσεις μου στον ΣΥΝδυασμό «Ανοιχτοί Ορίζοντες» και στον Υποψήφιο Δήμαρχο Σωτήρη Παπαχρήστο είναι η ενίσχυση της βλάχικης γλώσσας να αποτελέσει έναν από τους στρατηγικούς στόχους του προγράμματός μας.

Όπως είναι γνωστό, στον Δήμο μας και συγκεκριμένα, στον Ασπροπόταμο, στα χωριά πέριξ της Τριγγίας (συμπεριλαμβανομένης και της Γλυκομηλιάς) και μέχρι τα Χάσια διαβιούν συνδημότες και συνδημότισσες που μιλούν ή γνωρίζουν την βλάχικη γλώσσα. Αναφέρω «μιλούν ή γνωρίζουν», γιατί μπορεί να γνωρίζουν τη γλώσσα αλλά να μην την μιλούν πλέον (δυστυχώς αυτό συμβαίνει). Το γεγονός ότι πλέον δεν ομιλείται η βλάχικη γλώσσα ή ομιλείται ελάχιστα οφείλεται στις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί μέχρι τώρα πρωτίστως από την πολιτεία και δευτερευόντως από όλους τους θεσμικούς φορείς. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διάσωση της γλώσσας από όλους τους φορείς.

Εγώ προσωπικά έχω εισηγηθεί στον υποψήφιοδήμαρχο Σωτήρη Παπαχρήστο και στον ΣΥΝδυασμό ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, μακριά από(και ενάντια σε) φοβικές στερεοτυπικές αντιλήψεις και στάσεις, να στηρίξουμε τη διατήρηση και διάδοση της βλάχικης γλώσσας με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του προγράμματος.

Η πρόταση αυτή για τη βλάχικη γλώσσα αποτελεί μέρος στρατηγικού στόχου που θα προτείνω για τη διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας των Αντιχασιωτών, Βλάχων/Βλαχόφωνων/, Καραγκούνηδων και Χασιτών συνδημοτισσών και δημοτών.

Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι στην πρότασή μου χρησιμοποιώ ταυτόχρονα τους όρους Βλάχοι/Βλαχόφωνοι, λόγω των διαφορετικών προσεγγίσεων που έχουν προταχθεί στη σχετική συζήτηση και μελέτη. Εξάλλου ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό της πολιτισμικής ή άλλης ταυτότητάς του. Η πολιτεία, σε μικρο/τοπικό επίπεδο (Κοινότητες και Δήμοι), μεσο/περιφερειακό (Νομοί και Περιφέρεια) και σε μακρο/κρατικό επίπεδο θα πρέπει να φροντίζει ώστε να διασφαλίζονται όλες αυτές οι προϋποθέσεις και να δημιουργούνται οι απαραίτητες συνθήκες, ώστε κάθε άνθρωπος να διαμορφώνει της ταυτότητά ελεύθερα, με σεβασμό στους κοινωνικούς κανόνες και τους νόμους.

Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες για τη διατήρηση της πολτισμικής ταυτότητας των δημοτών/ισσών και της βλάχικης γλώσσας που χάνεται σιγά-σιγά, για να μην χαθεί.

ΥΣ. Στη φωτογραφία η Μονή Αγίων Αποστόλων στο Κλεινοβό, όπου διαζώζεται μία από τις ελάχιστες επιγραφές στη βλάχικη γλώσσα.

 

Θεόδωρος Θάνος

Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Υποψ. Δημοτικός Σύμβουλος στουςΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ