Θ. Μπαταγιάννης: Το φράγμα του Ληθαίου που δεν έγινε

Έγινε μεγάλη συζήτηση τις  τελευταίες  για έργα αντιπλημμυρικά – ταυτόχρονα και αρδευτικά και γιατί όχι ενεργειακά μικρής κλίμακος – που αν και ξεκίνησε η κατασκευή τους πριν 20 σχεδόν χρόνια και  θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ,παραμένουν ακόμη και σήμερα ημιτελή .

Ένα από αυτά είναι και το περίφημο φράγμα Ληθαίουποταμού  στην περιοχή Νέας Ζωής Καλαμπάκας ( 10χλμ από τη Θεόπετρα ) που προβλέπονταν να έχει έκταση 255 στρεμ. – εξαπλάσια από τη λίμνη Λογγά που είναι 38 στρέμ. –, θα δημιουργούσε έναν ταμιευτήρα χωρητικότητας 2.500.000 κυβ.μέτρων νερού . Το έργο αυτό θα αξιοποιούσε τους επιφανειακούς υδάτινους πόρους της  περιοχής Αντιχασίων , με σημαντικά οφέλη στην άρδευση των καλλιεργειών της ευρύτερης περιοχής Καλαμπάκας και Βασιλικής , την αύξηση της παραγωγικότητας τωναγροτεμαχίων , τη βελτίωση της Τοπικής οικονομίας με τουριστική αξιοποίηση , ενώ θα λειτουργούσε και σαν αντιπλημμυρικό, για την ευρύτερη περιοχή και την πόλη των Τρικάλων.

Το πολύπαθο έργο άρχισε να σχεδιάζεται στη δεκαετία ΄90 όταν ήταν Νομάρχης ο κ. Πατραμάνης , ενώ η κατασκευή του ξεκίνησε από επί της θητείας του κ. Βλαχογιάννη , που όπως αναφέρει στο βιβλίο του μέχρι το 2010 είχε κατασκευαστεί το 60% του έργου . Στη συνέχεια ο κ. Αγοραστός το ενέταξε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014- 20 με προϋπολογισμό 1.300.000 Ευρώ , όμως ούτε και τότε κατάφερε να μπει σε λειτουργία το έργο που παραμένει μέχρι και σήμερα ημιτελές αν και το 2022  ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινούσε η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερό .

Είναι ένα έργο που δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να  μην  έχει ολοκληρωθεί επί σχεδόν 25 χρόνια και που αν είχε γίνει θα βελτίωνε το εισόδημα των αγροτών και της τοπικής οικονομίας , ενώ θα περιόριζε τις σημερινές πλημμύρες αφού θα συγκρατούσε σημαντική ποσότητα νερού . Αν μαζί με το έργο αυτό , είχε γίνει το έργο αυτό κι ένα αντίστοιχο στην περιοχή της Πύλης -με ταμιευτήρα νερού – για να διαχειρίζεται ορθά τα ορμητικά νερά του Πορταϊκού ποταμού , τότε δεν είχαμε σχεδόν καθόλου πλημμύρες στο Ν.Τρικάλων και θα είχαμε δώσει λύση στο πρόβλημα της άρδευσης των χωραφιών και μάλιστα με επιφανειακά νερά χωρίς γεωτρήσεις .

Θανάσης  Μπαταγιάννης

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος  Ν.Τρικάλων

Συνδυασμού «Πρωτοβουλία» Δημ. Κουρέτα