Ιράν: Φανατικοί δηλητηριάζουν τις μαθήτριες για να μην πηγαίνουν σχολείο

Περισσότερα από 100 κορίτσια σε σχολεία θηλέων δηλητηριάσθηκαν από αναθυμιάσεις την Τετάρτη (1/3) στα σχολεία του Ιράν.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, έχει προηγηθεί μια σειρά παρόμοιων περιστατικών στο Ιράν, που έχουν συγκλονίσει τη χώρα από τον περασμένο Νοέμβριο. Τα περιστατικά αυτά αποδίδονται σε φανατικούς που αντιδρούν στην εκπαίδευση των γυναικών.

Οι μαθήτριες επτά σχολείων θηλέων της πόλης Αρντάμπιλ, στα βόρεια της χώρας, ένιωσαν αδιαθεσία κατά την διάρκεια του πρωινού και 108 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των νοσοκομειακών υπηρεσιών στο πρακτορείο Tasnim.

Η γενική κατάσταση των μαθητριών, που υποφέρουν από δυσκολία στην αναπνοή και ναυτία, βελτιώνεται, διευκρίνισε ο υπεύθυνος.

Τα ιρανικά ΜΜΕ έκαναν επίσης λόγο για νέα περιστατικά δηλητηρίασης σε τουλάχιστον τρία σχολεία της Τεχεράνης.

Σε λύκειο του Τεχρανσάρ, δυτικά της πρωτεύουσας, οι μαθήτριες δηλητηριάστηκαν από κάποιο είδος σπρέι, μετέδωσε το πρακτορείο Fars, επικαλούμενο τους γονείς των μαθητριών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη (1/3) από την εκπρόσωπο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Ζάχρα Σεΐχι, περί τις 800 μαθήτριες έχουν δηλητηριασθεί διά της αναπνευστικής οδού από τα τέλη του Νοεμβρίου στην ιερή πόλη Κομ και 400 στην πόλη Μπορουζέρντ.