Πριν ακόμα υποχωρήσουν τα νερά, τα χωριά και οι κωμοπόλεις που βρίσκονται γύρω από τη Λίμνη Κάρλα κινδυνεύουν με νέα πλημμυρικά φαινόμενα
Συναγερμός έχει σημάνει για την υπερχείλιση της Λίμνης Κάρλας που τροφοδοτείται από τα νερά που έχουν πλημμυρίσει την περιοχή. Η στάθμη των νερών ανεβαίνει με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι γύρω οικισμοί.
Λίγο μετά τις 8μμ εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα 112 για τα Κανάλια Μαγνησίας, το Ριζόμυλο, το Στεφανοβίκειο, το Σωτήριο, τη Νίκη και το Αχίλλειο. Αυτά τα χωριά πριν λίγες ημέρες επλήγησαν από πλημμύρες λόγω της κακοκαιρίας Daniel και τώρα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές, κινδυνεύουν ξανά με πλημμυρικά φαινόμενα.
Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι για πρώτη φορά βλέπουν τη λίμνη Κάρλα (που αποξηράθηκε το 1962) να μεγαλώνει με τέτοιο ρυθμό και σε τέτοια έκταση ενώ καταγγέλλουν ότι δεν έχουν γίνει οι σωστές κινήσεις από την Πολιτική Προστασία για να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερχείλισης.
Από την υπερχείλιση της Κάρλας, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παρακάρλια χωριά
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ κάτοικος αναφέρει: «Τα νερά είναι αυτή τη στιγμή 200 μέτρα από το χωριό, μπορεί να έχουν φτάσει και στο ανάχωμα. Πριν δυο ώρες ήταν στα 280 μέτρα. Λόγω του Ντάνιελ γεμίσαν γιατί δεν έκαναν σωστή διαχείριση και η πολιτική προστασία της περιφέρειας τις πρώτες δυο μέρες που εμείς πληττόμασταν ήταν τελείως ανύπαρκτη».
Από την υπερχείλιση της Κάρλας, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παρακάρλια χωριά.
Η λίμνη βρίσκεται περίπου 300 μακριά από τα πρώτα σπίτια του Σωτήριου, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται – σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ, οι οικισμοί Νίκη, Μόδεστος Καστρί και Αμυγδαλή Λάρισας, οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και τα Κανάλια Μαγνησίας.
Καταγγελίες των κατοίκων
Εάν η στάθμη των νερών ανέβει 60 πόντους τότε θα υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, αναφέρουν οι τοπικές αρχές.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ σύμφωνα με τους ντόπιους κατοίκους ,αλλά και τους ειδικούς, η έκταση της πλημμυρισμένης λίμνης έφτασε στα επίπεδα του 1960 όταν είχε αρχίσει η αποξήρανσή της, που αποδείχθηκε αποτυχημένη και πενήντα χρόνια αργότερα άρχισαν οι προσπάθειες για την επαναφορά της με τη μορφή ελεγχόμενου μεγάλου ταμιευτήρα που εγκαινιάστηκε το 2018.
Λόγω των ορμητικών νερών που φεύγουν από τον Πηνειό και διοχετεύονται στο σημείο χρειάστηκαν μόλις 2,5 ημέρες για να αποκτήσει η τεχνητή πλέον Λίμνη Κάρλα έκταση 150.000 στρέμματα, αναφέρει ο ΣΚΑΪ.
«Ποτέ στα χρονικά δεν έφτασε η Κάρλα εδώ 20 μέτρα έξω από το χωριό, ακόμα και πριν γίνει η αποξήρανση ποτέ έτσι. Έγιναν έργα, υποτίθεται αποστραγγιστικά, έφτιαξαν τον εγκλωβισμό της λίμνης εκεί πέρα, έβαλαν δήθεν αντλίες που είχαν τη δυνατότητα να τραβάνε δεν ξέρω και εγώ πόσα κυβικά νερό, δεν δουλεύουνε αυτά τα πράγματα, έβλεπαν ότι το νερό έφτασε μας έπνιγε και αυτά δεν δούλευαν εκεί πέρα, δεν τα έβαλαν να δουλέψουν», αναφέρει άλλος κάτοικος.
«Αργοπόρησαν να ανοίξουν την παλιά σήραγγα της Κάρλα και δεν έβαλαν έγκαιρα τα αντλιοστάσια μπροστά και ρίχνανε τα νερά συνέχεια προς τα εδώ», δηλώνει άλλος κάτοικ
Η υγειονομική βόμβα των νεκρών ζώων
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται τα τεράστια προβλήματα εκεί που η στάθμη των νερών υποχωρεί. Ο νούμερο ένα κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με την ενημέρωση από το κυβερνητικό κλιμάκιο, σήμερα πλέον έχουν καταγραφεί πάνω από 210.000 νεκρά ζώα από τα οποία έχει περισυλλεγεί μόνο το 1/3.
Στη διαδικασία περισυλλογής θα βοηθήσει και ο Στρατός όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Νίκος Δένδιας. Όσο τα κουφάρια παραμένουν στα λασπόνερα η κατάσταση με τη δυσοσμία είναι αφόρητη, ενώ μεγαλώνει ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι αναγκάζονται να μαζεύουν τα νεκρά ζώα μόνοι τους ακόμα και να επιβαρύνονται με έξοδα απολύμανσης.
Μόλις σήμερα, έντεκα μέρες μετά την έναρξη της κακοκαιρίας Daniel και οκτώ μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα στον κάμπο, η υπουργός Υγείας κ. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν τις επόμενες δύο ημέρες δωρεάν 25.000 γαλότσες και προστατευτικές στολές στους κατοίκους προκειμένου να μην μολυνθούν από τα νερά.
Την ίδια στιγμή από την αρχή των πλημμυρών έχουν καταγραφεί 126 περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και 130 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.
Κομμένη στα δύο η Ελλάδα – Στα 100 εκατ. το κόστος για να επανέλθει ο σιδηρόδρομος
Η Ελλάδα παραμένει κομμένη στα δύο ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, γίνεται αγώνας δρόμου για να ανοίξει η Εθνική Οδός, με εκτίμηση ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί το πρωί του Σαββάτου.
«Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται το πρόβλημα να έχει περιοριστεί στα 450 μέτρα ενώ ήταν 3 χιλιόμετρα. Αυτή τη στιγμή είναι σε ένα ύψος περίπου 35 εκατοστών. Η προσδοκία και η εκτίμηση είναι ότι το Σάββατο το πρωί θα ανοίξει το οδικό δίκτυο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και θα επιδιώξουμε να ανοίξει την Κυριακή το πρωί κάποια λωρίδα από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα. Αλλά αυτές είναι οι εκτιμήσεις που είχαμε πριν από λίγο. Μπορεί να μεταβληθεί», διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι το κόστος στο σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο έχει καταστραφεί, ενδέχεται να φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και συμπεριέλαβε στο κόστος των καταστροφών και όσες παρεμβάσεις έγιναν μετά το δυστύχημα των Τεμπών, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να επανέλθει ο σιδηρόδρομος μετά από αρκετούς μήνες.
IN.GR