Καλπάζουν οι τιμές στα τρόφιμα: Το αλεύρι ακρίβυνε 8% σε έναν μήνα, το ρύζι και τα παγωτά 5,4%

Διαψεύστηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο οι ελπίδες ότι θα σταματήσει το ράλι των αυξήσεων στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ. Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι όχι μόνο παρέμεινε διψήφιος ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής στα τρόφιμα και κατά τον μήνα Μάιο, αλλά τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκαν και σημαντικότατες ανατιμήσεις σε σχέση με τον Απρίλιο οι οποίες έφτασαν στο 1,8%.

Πρόκειται για πολύ μεγάλο ποσοστό σε μηνιαία βάση ενώ τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν και την έκταση των αυξήσεων από μήνα σε μήνα. Το ρύζι ακρίβυνε κατά 5,4% μέσα σε έναν μήνα και το αλεύρι κατά 8%. Οι πατάτες 4,3% και τα παγωτά 5,4% Τα νωπά φρούτα πήραν πάνω 7,4% μέσα σε μόλις έναν μήνα και τα αναψυκτικά ακρίβυναν κατά 5,3%.

Αυτή η… συμπεριφορά των τιμών στα είδη διατροφής ανεβάζει και τον βαθμό… συναγερμού για την κυβέρνηση που θα αναδειχθεί από την κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Δεδομένου ότι τον Ιούνιο τελειώνουν οι καταβολές του market pass χωρίς όμως να υπάρχει το παραμικρό δείγμα αποκλιμάκωσης των τιμών, ο φάκελος “τρόφιμα” θα μπει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του επόμενου πρωθυπουργού. Ο λόγος είναι ότι σε ετήσια βάση, η ακρίβεια στα τρόφιμα “τρέχει” με ποσοστό της τάξεως του 11,8%.

Ωστόσο, η πραγματική επίπτωση για τον καταναλωτή είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς αυτές οι ετήσιες μεταβολές έρχονται να προστεθούν στις ήδη υψηλές τιμές που είχαν διαμορφωθεί στην αγορά πέρυσι τον Μάιο. Μάλιστα, τα ευρήματα από τις μηνιαίες μεταβολές του Μαίου δείχνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσεις αποκλιμάκωσης στην αγορά.