ον Ιούνιο του επόμενου έτους, αναμένεται να ξεκινήσει η έμφραξη του φράγματος της Μεσοχώρας, το οποίο με την λειτουργία του θα εξοικονομήσει σημαντικά κόστη ενέργειας.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συνόδευσε τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην περιοδεία που πραγματοποίησε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Τα ενεργειακά έργα στη Θεσσαλία
Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι τα προγράμματα του Υπουργείου έχουν στηρίξει αποφασιστικά τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό της Θεσσαλίας:
«Από τους 4 νομούς της Θεσσαλίας υποβλήθηκαν περισσότερες από 11,500 αιτήσεις στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και δεσμεύτηκαν 155 εκατομμύρια ευρώ. Για το «ανακυκλώνω- αλλάζω συσκευή» υποβλήθηκαν πάνω από 32.000 αιτήσεις και δεσμεύτηκαν 9 εκατ. ευρώ, ενώ το 58% όσων έκαναν αίτηση πήρε ήδη voucher».
Επιπλέον, ετοιμάζεται ένα νέο «εξοικονομώ-επιχειρώ» για επιχειρήσεις, ενώ δίνουμε τη δυνατότητα να γίνουν και ενεργειακές κοινότητες επιχειρήσεων, για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών με μπαταρίες. Έτσι επιτυγχάνεται η αυτοπαραγωγή ενέργειας και η μόνιμη μείωση του κόστους των επιχειρήσεων…».
Ο κ. Σκρέκας είπε επίσης: «Είμαστε μεταξύ των φθηνότερων αγορών στην Ευρώπη. Αυτό το καταφέραμε με τον καινοτόμο μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών από την ηλεκτροπαραγωγή, από τον οποίο μέχρι στιγμής έχουμε εισπράξει περισσότερα από 3,6 δισ. ευρώ».
Προστασία από ενεργειακή κρίση
Επιπλέον, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως η μόνη λύση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, είναι οι Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας.
«Η χώρα μας το 2022 βρέθηκε στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, στη δεύτερη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στην προσέλκυση επενδύσεων και στην όγδοη θέση στη συνολική συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.
Σχετικά με το σχέδιο της Κυβέρνησης για την προστασία της ελληνικής κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης:
«Η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει. Η Κυβέρνησή μας αντιμετώπισε ταυτόχρονα αλλεπάλληλες κρίσεις και τα κατάφερε. Μέχρι και σήμερα έχουμε διαθέσει 9 δισ. ευρώ για να στηρίξουμε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο δημιουργήσαμε. Από αυτά τα 4,9 δισ. ευρώ, αφορούν επαγγελματικούς καταναλωτές και τα 518 εκατ. ευρώ αφορούν αγρότες και αγροτικούς λογαριασμούς».