Μέχρι την Δευτέρα 12/2 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης εκπαιδευτικών

Μέχρι την προσεχή Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου μπορούν οι εκπαιδευτικοί να υποβάλουν παραίτηση από την υπηρεσία προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Οι παραιτήσεις μπορούν να ανακληθούν εντός ενός μήνα, ενώ η αίτηση συνταξιοδότησης κατατίθεται στα τέλη Άγουστου. Μέχρι τότε θεωρούνται υπάλληλοι του κράτους και μισθοδοτούνται από αυτό, ενώ οι αποδοχές από τον ΕΦΚΑ ξεκινούν να καταβάλλονται από 1/9/2024 (αναδρομικά το πλήρες ποσό όταν οριστικοποιηθεί η σύνταξη και προσωρινά με την προκαταβολή της σύνταξης).

Σε κάθε περίπτωση, υπάλληλος που αποχωρεί από την Υπηρεσία προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί και λόγω πλάνης περί τα πράγματα δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση καταβολή της σύνταξής του (βλέπε παρακάτω), μπορεί να επανέλθει στην υπηρεσία μετά από αίτησή του. Αυτή υποβάλλεται στον φορέα που αποχώρησε εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ημερομηνία που φέρει το έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντάξεων, το οποίο και τον πληροφορεί ότι δεν λαμβάνει σύνταξη.

Το χρονικό διάστημα από την αποχώρηση από την υπηρεσία μέχρι την επαναφορά σε αυτή δεν λογίζεται συντάξιμο και δεν καταβάλλονται αποδοχές για αυτό.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υποβάλλονται μετά την ανωτέρω ημερομηνία (σ.σ. από τις 13/2 και μετά), καθώς και κατά τη διάρκεια του αμέσως επόμενου διδακτικού έτους (2024-25) γίνονται αποδεκτές με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του υπουργού Παιδείας, ύστερα από γνώμη των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων (Κ.Υ.Σ.Π.Ε./Κ.Υ.Σ.Δ.Ε.) για εξαιρετικούς λόγους, όπως βαριές και ανίατες ασθένειες, οι οποίες αποδεικνύονται από πιστοποιητικά Υγειονομικής Επιτροπής (πχ. ΚΕΠΑ, ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ κλπ.) ή Δημόσιου Νοσοκομείου, ή για ιδιαίτερα σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Οι δικαιούχοι

Σύνταξη δικαιούνται, άρα μπορούν να υποβάλουν παραίτηση μέχρι 12/2, οι κάτωθι κατηγορίες:

  • 1. Οι γεννηθέντες μέχρι 31/8/1957 καθώς συμπληρώνουν το 67ο έτος και δικαιούνται σύνταξης με όσα έτη ασφάλισης διαθέτουν. Διαφορετικά, θα συνταξιοδοτηθούν υποχρεωτικά το 2025 (στο 68ο έτος πλέον), καθώς σαν ημερομηνία συμπλήρωσης του ηλικιακού ορίου στο δημόσιο θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
  • 2. Όσοι συμπληρώνουν το 62ο έτος μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο και μπορούν να αθροίσουν 40 έτη ασφάλισης. Μεταξύ αυτών 7 πλασματικά (στρατός, σπουδές, γονικές άδειες κ.α.) και επιπλέον 1 έτος από ένα τέκνο, 3 πλασματικά έτη από δύο παιδιά και έως 5 πλασματικά με 3 παιδιά.
  • 3. Όσοι συμπλήρωσαν 25ετία την περίοδο 2010-12 και έχουν θεμελιώσει πιο ευνοϊκά συνταξιοδοτικά όρια. Για παράδειγμα με 25ετία το 2010 και 35ετία το 2020 συνταξιοδοτείται κανείς με πλήρεις αποδοχές στο 61ο έτος της ηλικίας.
  • 4. Οι μητέρες με ανήλικο και 25ετία το 2010 και οι γονείς-εκπαιδευτικοί (δημόσιοι υπάλληλοι) με τις ίδιες προϋποθέσεις το 2011 ή το 2012 με τα ηλικιακά όρια που έχουν εν τω μεταξύ διαμορφωθεί.

Για παράδειγμα: Με 25ετία και ανήλικο το 2011 θεμελιώθηκε το 52ο έτος της ηλικίας, που εάν συμπληρώθηκε το 2019, μπορεί να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης με την συμπλήρωση του 61ου έτους και 10 μηνών.

  • 5. Με την συμπλήρωση 25ετίας την 3ετία 2010-12 οι δημόσιοι υπάλληλοι (εκπαιδευτικοί κ.λπ.) μπορούν να συνταξιοδοτηθούν φέτος στο 58ο έτος με μειωμένη (υπό την προϋπόθεση δηλαδή ότι ήταν ήδη 56 ετών μέχρι το 2022).

Σημείωση 1: Για την εξαγορά πλασματικού χρόνου τέκνων απαιτούνται 15 έτη πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και ο χρόνος αυτός υπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης.

Σημείωση 2: Για την εξαγορά πλασματικών ετών σπουδών απαιτούνται 12 έτη ασφάλισης είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα. Αναγνώριση χρόνου σπουδών μπορεί να γίνει και να υπολογιστεί τόσο για θεμελίωση όσο και για προσαύξηση της σύνταξης μετά την 01-01- 2011.

Σημείωση 3: Για αιτήσεις αναγνώρισης πλασματικών ετών έως 12/5/2016 καταβάλλεται το 6,67% του τότε μισθού (των αποδοχών του προηγούμενου μήνα της ημερομηνίας κατάθεσης της αίτησης). Για μεταγενέστερες αιτήσεις καθώς και για αιτήσεις αναγνώρισης των πλασματικών με την αίτηση συνταξιοδότησης (π.χ. στα τέλη Αυγούστου 2024), θα καταβληθεί το 20% του μεικτού μισθού του προηγούμενου της αίτησης για κάθε μήνα που θα ζητηθεί η εξαγορά…

 

Χρήστος Μέγας-iedeisis