Με Έλληνα στο τιμόνι οι Ολλανδοί, για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας

Πριν τις εκλογές, ο Κώστας Αγοραστός, επέλεξε να συζητήσει την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας με μια «ομάδα» από την Ολλανδία. Μάλιστα, έγινε και αυτοψία στην πεδιάδα της Θεσσαλίας όπου το κόστος αποκατάστασης των υποδομών μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 600 εκατ. Ευρώ.

Ποια είναι αυτή η ομάδα; Συνολικά 15 ειδικοί όπως λένε τα…. ΜΜΕ σε θέματα διαχείρισης υδάτων από την Ολλανδία, μία χώρα το ¼ της οποίας βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και η οποία φημίζεται για το Delta Works – το πιο προηγμένο πρότζεκτ πρόληψης πλημμυρών στον κόσμο.

Επικεφαλής της ομάδας που κλήθηκε από την κυβέρνηση για να παρέχει τεχνογνωσία και να καταθέσει ένα σχέδιο για την αποφυγή αντίστοιχης έκτασης καταστροφών στο μέλλον, είναι ο Ελληνας διευθύνων σύμβουλος της αγροτικής εταιρείας HVA International, Μιλτιάδης Γκουζούρης. Η ομάδα απαρτίζεται από τρεις ακόμα Ελληνες αλλά και Ολλανδούς με διάφορες ειδικότητες, όπως πρώην καθηγητές πανεπιστημίου με γνώσεις πάνω στη διαχείριση υδάτων, την άρδευση, τη γεωπονία αλλά και θέματα κτηνοτροφίας.

Η HVA ιδρύθηκε το 1879 στην Ολλανδία και είναι μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη γεωργική εταιρία που υλοποιεί αγροτοβιομηχανικά έργα με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία, ενώ η διαχείριση των υδάτων είναι η μεγάλη πρόσκληση σε πολυάριθμα έργα της σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μια παγκόσμια γεωργική εταιρεία και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων που ειδικεύεται στην ανάπτυξη μεγάλων (υπο)τροπικών γεωργικών έργων. Η άρδευση και η διαχείριση των υδάτων είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι εκατοντάδων έργων της HVA. Η μοναδική τεχνογνωσία που διαθέτουν οι Ολλανδοί μηχανικοί στη διαχείριση του νερού έχει χρησιμοποιηθεί συχνά για τη διαχείριση πλημμυρών και πολύπλοκων αρδευτικών έργων.

Ποιος όμως είναι πραγματικά ο Μιλτιάδης Γκουζούρης; Σύμφωνα με το βιογραφικό του, είναι επιχειρηματίας, κάτοχος ΜΒΑ από το Nottingham Trent University και Πτυχίου Bachelor of Science Επικοινωνίας-Δημοσιογραφίας από το HU University of Applied Sciences της Ουτρέχτης έχει το κρίσιμο πόστο του CEO στην ολλανδική εταιρεία της οποίας το χαρτοφυλάκιο φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.

Και κάτι άλλο όμως, που δείχνει την πολιτική… στόχευση. Έχει διατελέσει σύμβουλος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη θητεία του Καθ. Αθανασίου Τσαυτάρη, σύμβουλος στο έργο ίδρυσης του ενιαίου φορέα εξαγωγών του Υπ. Ανάπτυξης, και σύμβουλος του προέδρου στις Συγκοινωνίες Αθηνών/ΟΑΣΑ.

Άρα καταλαβαίνετε ότι δεν τοποθετήθηκε τυχαία…

 

makeleio