Πολύ μελάνι έχει χυθεί το τελευταίο διάστημα για τον χρόνο των εκλογών σε συνδυασμό με την απογραφή.
Πολιτικοί και δημοσιογράφοι έχουν βγάλει «χαρτί και μολύβι» και κυκλώνουν ημερομηνίες, κάνουν υπολογισμούς για τις έδρες που θα κερδηθούν ή θα χαθούν, αναλόγως του ποια απογραφή θα μετρήσει: Η παλιά ή η πρόσφατη, του 2021. Υποψήφιοι σε περιφέρειες διατηρούν ελπίδες ότι θα κερδίσει έδρα η περιφέρειά τους, ενώ άλλοι απογοητευμένοι εκτιμούν ότι θα χάσει.
Σε κομματικά επιτελεία επικρατεί αναβρασμός, καθώς ορισμένοι θεωρούν ότι ο χρόνος που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να κάνει τις εκλογές θα είναι σε ευθεία συνάρτηση με την απόφαση που θα πάρει για την απογραφή, ενώ κυριάρχησαν και σενάρια ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου εφόσον επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης να κάνει εκλογές με την παλιά απογραφή, η οποία ισχύει από τις αρχές Μαρτίου.
Οι πιθανές ημερομηνίες εκλογών
Όσο για την ημερομηνία των εκλογών, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, λόγω και της ιδιαιτερότητας της διεξαγωγής της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης με την απλή αναλογική.
Πιο πιθανά σενάρια, πάντως, λέγεται ότι είναι τρία: Η Κυριακή 2 Απριλίου, η Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου (λίγο πριν το Πάσχα) και η 14η ή η 21η Μαΐου 2023 (λίγο πριν τις Πανελλαδικές, οι οποίες ξεκινούν 2 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 12 Ιουνίου για τα ΓΕΛ, και 16/6 για τα ΕΠΑΛ).
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, στην ΕΡΤ, είχε δηλώσει ξεκάθαρα: «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με την απογραφή του 2021».
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως από μια πρώτη εκτίμηση φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες μεταβολές, αλλά σημειακές αλλαγές στις εκλογικές περιφέρειες. «Δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι Πανελλαδικές από τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών»
Από την άλλη, λίγοι γνωρίζουν τα εκλογικά «τερτίπια» όσο ο Θοδωρής Λιβάνιος. Ο σημερινός υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως τον Αύγουστο του 2021 διετέλεσε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ενώ από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Ιανουάριο 2021 ήταν υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών. Ο κ. Λιβάνιος, λοιπόν, με ανάρτησή του προ ημερών, θέλησε να βάλει ένα τέλος στην παραφιλολογία, μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις.
Τι λέει; Πρώτον ότι οι εκλογές θα γίνουν υποχρεωτικά με τη νέα απογραφή, σύμφωνα με τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001. «Δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός, είναι υποχρέωση» λέει. Δεύτερον, εξηγεί τη διαφορά μεταξύ νόμιμου και μόνιμου πληθυσμού και τονίζει ότι με τη νέα απογραφή δεν επηρεάζεται επ’ ουδενί ο τελικός αριθμός των εδρών που θα λάβει κάθε κόμμα.
Τρίτον, σε γενικές γραμμές αναμένεται να μετακινηθούν κάποιες έδρες (όχι πάνω από 8-10) από περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες προς την παλαιά Β’ Αθηνών, την Ανατολική Αττική, τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως 1-2 άλλων περιφερειών.