Επίδειξη δύναμης από τον Κέιν, τον Μπέλιγχαμ και την παρέα τους, επιβλητικός θρίαμβος της Αγγλίας με 3-0 επί της Σενεγάλης
Χωρίς Μανέ, δεν γίνεται να αποκλείσεις τη φετινή Αγγλία. Η ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ αν και αγχώθηκε στο ξεκίνημα από τους ταχύτατους αλλά αναποτελεσματικούς επιθετικούς των Σενεγαλέζων, κατάφερε να φτάσει με σχετική ευκολία στο τελικό 3-0.
Με την τριάδα των Ράις, Χέντερσον και Μπέλιγχαμ να κάνει τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο, τον Κέιν να… σπάει το ρόδι πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ στο Μουντιάλ του Κατάρ και τα «παιδιά-θαύματα» Φόντεν και Σάκα να καθαρίζουν το παιχνίδι, οι Άγγλοι ετοιμάζονται για τη συνέχεια του ταξιδιού τους με σκοπό «να το φέρουν επιτέλους σπίτι». Τα όνειρά τους, όμως, περνάνε από τον Κιλιάν Εμπαπέ και την παρέα του.
«Αναγνωριστικό» ξεκίνημα, η Σενεγάλη τις πρώτες σημαντικές ευκαιρίες
Το ξεκίνημα του αγώνα ήταν ο ορισμός αυτού που λένε… αναγνωριστικό. Οι δύο ομάδες δεν κατάφεραν να απειλήσουν σε κανένα σημείο η μία την άλλη. Η κατοχή ήταν μεν υπέρ των Άγγλων, χωρίς να ολοκληρώνουν δε κάποια σημαντική τελική προσπάθεια. Ίσως έφταιγε η μπάλα…
Ακόμη και μετά την αλλαγή της μπάλας, η εικόνα του αγώνα ήταν η ίδια. Η πρώτη απειλή ήρθε μετά το εικοσάλεπτο με ολίγον τι… τρόπο αγγλικό. Ο Στόουνς πήδηξε ψηλότερα από όλους μετά την εκτέλεση κόρνερ από τον συμπαίκτη του στη Μάντσεστερ Σίτι, Φιλ Φόντεν, αλλά η κεφαλιά του κατέληξε αρκετά ψηλά.
Οι παίκτες του Σάουθγκεϊτ δυσκολεύονταν αρκετά να διασπάσουν την σενεγαλέζικη άμυνα με την κατοχή της μπάλας να είναι στο μεγαλύτερο διάστημά της ανούσια, δεδομένου ότι δεν απειλούσαν. Ορισμένες φορές κιόλας, λίγο έλειψε κάποια εύκολα λάθη των Μαγκουάιρ και Στόουνς να προκαλέσουν δύσκολα αντιμετωπίσιμες αντεπιθέσεις, όμως οι Σενεγαλέζοι δεν ευτύχησαν να σκοράρουν σε καμία από αυτές.
Πρώτα ο Τζον Στόουνς σταμάτησε ακούσια με το χέρι του (η μπάλα βρήκε πρώτα στο μηρό συνεπώς δεν υπήρχε πέναλτι) το σουτ του Ντιά ενώ ούτε ο Σαρ κατάφερε να ευστοχήσει από αρκετά κοντινή απόσταση.
Λίγα λεπτά αργότερα οι Σενεγαλέζοι ήταν εκείνοι που απείλησαν ξανά με τον Μπουλαγιέ Ντιά. Αυτή τη φορά, αυτός που χρειάστηκε να επέμβει σωτήρια ήταν ο Τζόρνταν Πίκφορντ. Ο τερματοφύλακας της Έβερτον μπορεί να έχει προκαλέσει έντονη κριτική προς τον Σάουθγκεϊτ που τον επιλέγει αντί των Πόουπ και Ράμσντεϊλ όμως αυτή τη φορά τον έβγαλε ασπροπρόσωπο.
Το πρώτο γκολ των Άγγλων ήρθε μέσα από τα… όνειρα του Κλοπ!
Η Σενεγάλη μπορεί να είχε τις ευκαιρίες αλλά δε σκόραρε. Και το πλήρωσε. Στην πρώτη φορά που οι Άγγλοι κυκλοφόρησαν εξαιρετικά την μπάλα, ο Μπέλιγχαμ δέχθηκε την μπάλα στον κενό χώρο και την κατάλληλη στιγμή τη γύρισε στο σημείο του πέναλτι όπου ο Τζόρνταν Χέντερσον δε λάθεψε.
Η συνεργασία των δύο μάλλον άρεσε υπερβολικά στον… Γιούργκεν Κλοπ ο οποίος επιθυμεί διακαώς την μεταγραφή του άσσου της Ντόρτμουντ στη Λίβερπουλ. Και είδαμε γιατί…
Λίγα λεπτά αργότερα ο Χάρι Κέιν παραλίγο να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του. Ο Μπουκάγιο Σάκα σε μια από τις κλασικές του επελάσεις (που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη φετινή ασταμάτητη πορεία της Άρσεναλ) γύρισε την μπάλα στο σημείο του πέναλτι αλλά ο αρχηγός αστόχησε.
Μπέλιγχαμ, Φόντεν και… ο αρχηγός είναι εδώ!
Μετά το 1-0 οι Άγγλοι έδειχναν να ελέγχουν την κατάσταση. Συνέχισαν να κυκλοφορούν την μπάλα και με εξαίρεση την ευκαιρία του Κέιν, ούτε απειλούσαν ούτε και απειλούνταν οι ίδιοι. Ένα λάθος των Σενεγαλέζων στη μεσαία γραμμή στην τελευταία φάση του ημιχρόνου έδωσε ανοιχτό χώρο στον εξαιρετικό Τζουν Μπέλιγχαμ…
Ο άσσος της Ντόρτμουντ πάσαρε στον Φόντεν ο οποίος με μια επαφή έβγαλε σε θέση τετ α τετ τον Χάρι Κέιν. Ο αρχηγός των «Λιονταριών» δε γινόταν να αστοχήσει μπροστά από τον Εντουάρντ Μεντί και η Αγγλία βρέθηκε να προηγείται με 2-0 στην ανάπαυλα.
Με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Αλιού Σισέ έκανε τριπλή αλλαγή σε μια απέλπιδα προσπάθεια να φρεσκάρει την ομάδα του μήπως φτάσει κοντά στην ανατροπή. Μπάμπα Ντιένγκ, Πάπε Σαρ, και Πάπε Γκιέιγ αντικατέστησαν τους Σις, Ντιατά και Εντιαγέ.
Παρ’ όλα αυτά, τίποτα δεν άλλαξε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Το μομέντουμ του αγώνα ήταν ξεκάθαρα υπέρ των παικτών του Σάουθγκεϊτ. Η αθόρυβη (και μη) δουλειά της τριάδας Ράις, Μπέλιγχαμ, Χέντερσον στο χώρο του άξονα έπαιζε καταλυτικό ρόλο για αυτό.
Υπόθεση… wonderkids το τρίτο γκολ των Άγγλων
Ο ρυθμός του αγώνα ανέβαινε μόνο αν το ήθελαν οι Άγγλοι. Οι Σενεγαλέζοι έβλεπαν οποιαδήποτε προσπάθεια αντεπίθεσής τους να κόβεται από λευκή φανέλα. Και στο 57′ το κλέψιμο έγινε από τον Φιλ Φόντεν. Το παιδί-θαύμα της Μάντσεστερ Σίτι έκανε την κούρσα και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στο… παιδί-θαύμα της Άρσεναλ με τον Μπουκάγιο Σάκα να πλασάρει ιδανικά για το 3-0.
Το τρίτο γκολ των Άγγλων στην ουσία έσβησε την οποιαδήποτε ελπίδα από τους Σενεγαλέζους οι οποίοι αφέθηκαν στις διαθέσεις των παικτών του Σάουθγκεϊτ. Εκείνοι, όμως, δεν είχαν καμία διάθεση να συνεχίσουν να… σφυροκοπούν την εστία του Μεντί.
Ο προπονητής των Άγγλων έκανε μαζεμένες αλλαγές, πρώτα με Γκρίλις και Ράσφορντ αντί των Σάκα και Φόντεν και έπειτα με Ντάιερ, Μάουντ και λίγο αργότερα Φίλιπς στις θέσεις των Στόουνς, Μπέλιγχαμ και Χέντερσον. Ο Πίκφορντ παρέμεινε θεατής μέχρι το τελευταίο σφύριγμα της αναμέτρησης και έτσι το τελικό σκορ παρέμεινε στο 3-0.
Η νίκη των «Λιονταριών» σε συνδυασμό με εκείνη των «Τρικολόρ» επί της Πολωνίας σφράγισε τον δεύτερο μεγάλο προημιτελικό του Μουντιάλ του Κατάρ. Αγγλία και Γαλλία είναι έτοιμες να αναμετρηθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε αγώνα νοκ-άουτ Παγκοσμίου Κυπέλλου.