Ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – Ποιες ηλικίες αφορά

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση για τη συμμετοχή γιατρών στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου που αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το πρόγραμμα θα αφορά όλες τις γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών.

 

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, όσον αφορά το πρόγραμμα για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού “Φώφη Γεννηματά” που ξεκίνησε πέρσι, έχουν ήδη διενεργηθεί περισσότερες από 100 χιλιάδες μαστογραφίες, ενώ σε 6.325 γυναίκες, έχουν ανιχνευθεί έγκαιρα με ζητήματα που αφορούν στον καρκίνο του μαστού.

Το Πρόγραμμα Πρόληψης του καρκίνου του μαστού αφορά 1.300.000 γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, περιλαμβάνει δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από ιατρό. Οι λεπτομέρειες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.mastografia.gov.gr.

Ποιες εξετάσεις ακολουθούν

Το επόμενο πρόγραμμα που αναμένεται να υλοποιηθεί αφορά τονπροσυμπτωματικό έλεγχο των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά σε 5,5 εκατ. άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 ετών, και προβλέπει δωρεάν έλεγχο λιπιδαιμικού προφίλ (εξετάσεις αίματος), προκειμένου να εντοπιστεί το μεταβολικό σύνδρομο και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Την ίδια ώρα, αναμένεται και το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι στην τελική φάση του σχεδιασμού και σχεδιάζεται να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο.Αφορά 3,8 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50-70 ετών. Το πρόγραμμα προσυπτωματικού ελέγχουν θα περιλαμβάνει κολονοσκόπηση, ενώ πιθανόν να συμπεριληφθούν και κάποιες συμπληρωματικές μέθοδοι ανίχνευσης.

Ακόμη δύο προγράμματα φαίνεται πως βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Το πρώτο είναι το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος, το οποίο αφορά σε ομάδες που ασκούν χειρωνακτικές εργασίες, όπως είναι οι αλιείς, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και το άλλο είναι το πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα, για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι καπνιστές.

 

thetoc.gr