Οθωμανικός χάρτης του νομού Τρικάλων το 1521, με τις τότε ονομασίες των οικισμών

Σύμφωνα με ανάρτηση στα Social Media του Στέφανου Κατσίκα από τη Μουριά και του Βασίλη Πανάγου, πρόκειται για χάρτη του 1521.

Στ. Κατσίκας: “Χάρτης της περιοχής των Τρικάλων συνοδευτικός Οθωμανικού εγγράφου της 30ης Δεκεμβρίου 1521 (Οθωμανικά αρχεία). Το χωριό μας (Πουλιάνα), σημερινή ονομασία Μουριά, υπάρχει το 1521. Τα γειτονικά χωριά επίσης, όχι όλα με τη σημερινή ονομασία, αλλά μ’ εκείνη που τα γνώριζαν και μας τα διηγούνταν οι παλιοί (π.χ. η μακαρίτισσα η γιαγιά μου…), π.χ Istefanis σημαίνει «Στεφανοσαίοι» σημερινό Δροσερό. Varibop σημαίνει Βαρυμπόμπη, σημερινή Φήκη κτλ.

Τον χάρτη μου τον έστειλε Τούρκος φίλος με καταγωγή από την Ελασσόνα…

Βασ. Πανάγος: “Ο χάρτης προέρχεται από εργασία που δημοσιεύτηκε το 2013, και αφορά το Εγιαλέτι της Ρούμελης (RUMELİ EYALETİ). Στην εργασία αναφέρονται οι οικισμοί που εμφανίζονται στα κατάστιχα των οθωμανικών απογραφών τα έτη (1514-1550). Ο συγκεκριμένος χάρτης αφορά το κατάστιχο της απογραφής TD105 του 1520/1521 (έτος εγίρας 927). Εμφανίζει το σαντζάκι ή λιβά των Τρικάλων (δηλ. την περιφέρεια των Τρικάλων) και τον καζά (επαρχία) Τρικάλων. Η οθωμανική απογραφή του 1521 είναι συνοπτική (icmal) και το χειρόγραφο αρχείο περιέχει 730 σελίδες. Το τελευταίο τμήμα αυτού του δεφτεριού είναι αποκομμένο και λείπει. Υπάρχουν κι άλλοι οικισμοί πλησιέστεροι στη Μεγάλη Πουλιάνα, αλλά δεν καταγράφονται σ’ αυτόν τον χάρτη επειδή ανήκουν στον καζά του Φαναρίου. Από την έρευνα μου στα Οθωμανικά αρχεία της Κωνσταντινούπολης (Başbakanlık Osmanlı Arşivi) και την υπηρεσία γενικής διεύθυνσης κτηματολογίου της Άγκυρας (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, T.K.G.M.), κατέγραψα 29 τον αριθμό απογραφικά δελτία που αφορούν το σαντζάκι των Τρικάλων (από τον 15ο – 18ο αι.).