Οι γαλαζοαίματοι που θα βρεθούν στην Αθήνα για την κηδεία του Κωνσταντίνου

Ιδιαίτερα αυξημένα αναμένεται να είναι τα μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Στην πρωτεύουσα θα βρεθούν και αρχηγοί κρατών και μέλη βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, με τις ελληνικές Αρχές να περιμένουν επίσημες απαντήσεις από τις πρεσβείες για το ποιοι επίσημοι θα παρευρεθούν τελικά στην κηδεία, προκειμένου η αστυνομία να ετοιμάσει το κατάλληλο επιχειρησιακό σχέδιο.

Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν τον πρίγκιπα Γουίλιαμ να είναι ο “γαλαζοαίματος” που θα εκπροσωπήσει τη βρετανική βασιλική οικογένεια, με δεδομένο ότι τον είχε βαφτίσει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, ενώ ο Γουίλιαμ είναι και ο νονός του πρώτου εγγονού του Κωνσταντίνου, του Κωνσταντίνου-Αλέξιου.

Ποιοι είναι οι γαλαζοαίματοι που θα βρεθούν στην Αθήνα για την κηδεία του ΚωνσταντίνουΠριγκίπισσα Άννα – Νίκος Αναστασιάδης

Στην κηδεία αναμένεται να βρεθεί και ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας με τη σύζυγό του Λετίθια, όπως αναφέρουν ισπανικά μέσα, καθώς και ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Η μητέρα του και αδελφή του τέως βασιλιά, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, βρίσκεται ήδη στην Αθήνα από την περασμένη Πέμπτη.

Βασιλιάς Φελίπεβασιλιάς Φελίπε
Χουάν ΚάρλοςΕπίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος

Επίσης, η Δανέζα βασίλισσα Μαργκρέτε, αδελφή της Αννας-Μαρίας, φαίνεται πως θα μεταβεί στην Αθήνα για την κηδεία. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, βασιλικές παρουσίες αναμένονται επίσης από τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

Βασίλισσα ΜαργαρίταΒασίλισσα Μαργκρέτε

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στη Μητρόπολη Αθηνών και η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου, καθώς η τελευταία επιθυμία του πρώην μονάρχη ήταν να ενταφιαστεί δίπλα στους τάφους των προγόνων του, του Παύλου και της Φρειδερίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως αυτή τη στιγμή δεν έχει διευκρινιστεί η ώρα της τελετής καθώς και ο χρόνος παραμονής της σορού στην εκκλησία. Υπενθυμίζεται ότι ο έκπτωτος μονάρχης θα ταφεί ως ιδιώτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια έχει καλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα. Ο κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο, χθες στη μνήμη του τέως βασιλιά.

Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που επισκέφθηκε το Τατόι.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι σε πλήρη εξέλιξη είναι στο Τατόι και οι υλοτομικές εργασίες για να καθαριστεί ο χώρος και να είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους επίσημους προσκεκλημένους.