Επεξεργασία και στατιστική ανάλυση: Ιcap Crif
Επιμέλεια: Τάσος Ζάχος, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
Το Fortune Greece σε συνεργασία με την ICAP CRIF παρουσιάζουν τη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους ομίλους – εταιρείες της Ελλάδας, με βάση τον κύκλο εργασιών του 2021.
Τα στοιχεία που ακολουθούν προέρχονται από την επεξεργασία των δηµοσιευµένων οικονοµικών καταστάσεων τόσο σε επίπεδο οµίλου (ενοποιηµένα στοιχεία), όσο και σε εταιρικό επίπεδο.
Παρατηρώντας τη λίστα µε τους 100 µεγαλύτερους οµίλους και εταιρείες στην Ελλάδα, προκύπτουν τα παρακάτω:
Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων τις λίστας (75 στον αριθμό) εµφανίζει θετική µεταβολή στα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ – EBITDA), ενώ μόλις 10 εταιρείες – όμιλοι παρουσιάζουν μείωση στον Κύκλο Εργασιών το 2021 σε σχέση με το 2020.
Σημειώνεται ότι στη λίστα του 2021 ο ελάχιστος Κύκλος Εργασιών είναι περίπου 214,1 εκατ. όταν του 2020 ήταν 184,5 εκατ. ως αποτέλεσμα της επανεκκίνησης της οικονομίας μετά το lockdown που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι στη φετινή λίστα εμφανίζονται 16 νέες εγγραφές, με επιχειρήσεις / ομίλους είτε να εμφανίζονται για πρώτη φορά είτε να έχουν εμφανισθεί σε παλαιότερες λίστες.
Η πρώτη πεντάδα παραµένει στις ίδιες θέσεις κατάταξης το 2021 σε σχέση με το 2020, ενώ στην έκτη θέση ανεβαίνει η ΕΛΒΑΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ & ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΕ ΟΜΙΛΟΣ.Εξετάζοντας αναλυτικά τους κλάδους δραστηριότητας, παρατηρείται ότι σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμαίνονται τα ενοποιημένα έσοδα του κλάδου των τραπεζοασφαλειών.
Στη λίστα, ο συγκεκριμένος κλάδος εκπροσωπείται από πέντε τράπεζες και έξι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, όπου για τις μεν τράπεζες η άνοδος του συνολικού κύκλου εργασιών ανήλθε στο 2,2% για δε τις ασφαλιστικές η άνοδος ήταν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα (19,4%).
Τούτο επιβεβαιώνεται και από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, σύμφωνα με τα στοιχεία της οποίας η ασφαλιστική παραγωγή αυξήθηκε κατά 7,7% το 2021 σε σχέση με το 2020. Την τελευταία τριετία οι ανακατατάξεις – εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο, σε επίπεδο εξαγορών – συγχωνεύσεων, είναι καταιγιστικές.
Σημαντικός επίσης κλάδος σε επίπεδο ενοποιηµένου Κύκλου Εργασιών είναι και αυτός των σουπερμάρκετ ο οποίος και εκπροσωπείται στη λίστα από έξι εταιρείες – ομίλους. Ο εν λόγω κλάδος ήταν από τους περισσότερο κερδισμένους κλάδους εν μέσω της πανδημίας. Το 2021 κατέγραψε αύξηση του συνολικού κύκλου εργασιών κατά 2,6% ενώ λίγο χαμηλότερη ήταν η άνοδος στα ΚΠΤΦΑ (1,9%). Πρόκειται για έναν κλάδο που παρουσιάζει κινητικότητα τα τελευταία χρόνια.
Η βιοµηχανία των φαρμάκων-καλλυντικών-απορρυπαντικών αποτελεί έναν από τους σηµαντικότερους κλάδους της εγχώριας µεταποίησης µε έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Ειδικότερα το ελληνικό φάρµακο αποτελεί σημαντικό εξαγώγιµο προϊόν καθώς είναι από τα φθηνότερα της Ευρώπης.
Την τελευταία διετία οι εξαγωγές φαρμάκων σημείωσαν ετήσια αύξηση περίπου 50%. Και οι έξι εταιρείες – όμιλοι της λίστας που εκπροσωπούν τον εν λόγω κλάδο εμφανίζουν αυξημένο Κύκλο Εργασιών (19,6%), ενώ τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 10,1% το 2021. Εμπόδιο για τον κλάδο αποτελούν οι υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και επιστροφές (clawback) που καλούνται να καλύψουν οι φαρµακευτικές επιχειρήσεις λόγω ανεπαρκούς δηµόσιας φαρµακευτικής δαπάνης.
Ο κλάδος της εμπορίας καυσίµων εκπροσωπείται στη λίστα από πέντε εταιρείες – ομίλους εµφανίζοντας αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών 19,4% το 2021, ενώ θεαματική ήταν η αύξηση στα EΒITDA σε σχέση με το προηγούμενο έτος (άνοδος 47,1%).
Η άνοδος αυτή προέρχεται από τη μεγάλη άνοδο του μέσου όρου των τιμών του πετρελαίου, μετά το ξέσπασμα την ενεργειακής κρίσης, καθώς η εγχώρια ζήτηση καυσίμων σε ποσότητα παρουσίασε αύξηση μόλις 1,3% το 2021 σε σχέση με το 2020.
Ένας επίσης σημαντικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας είναι και αυτός της βιομηχανίας ειδών διατροφής. Ο συγκεκριμένος κλάδος είναι έντονα ανταγωνιστικός και εξωστρεφής. Στη λίστα εκπροσωπείται από πέντε εταιρείες – ομίλους. Η αύξηση στον ενοποιημένο Κύκλο Εργασιών το 2021 ανήλθε στο ποσοστό του 9,3%, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα ήταν η άνοδος για τα συνολικά ΚΠΤΦΑ (2,5%) σε σύγκριση πάντα με το 2020.
Ανοδικά κινήθηκε ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών ο οποίος εκπροσωπείται από τρεις επιχειρήσεις. Ο συνολικός κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 3,3% το 2021, ενώ μεγαλύτερη ήταν η ποσοστιαία αύξηση για τα EBITDA την ίδια χρονιά (11,6%).
O κλάδος της βιομηχανίας μεταλλικών προϊόντων εκπροσωπείται συνολικά από πέντε εταιρείες – ομίλους, οι επιδόσεις του οποίου ενισχύθηκαν σημαντικά το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ειδικότερα, σε ενοποιημένο επίπεδο, ο συνολικός κύκλος εργασιών του εν λόγω κλάδου ενισχύθηκε κατά 35,7% ενώ αξιοσημείωτη ήταν και η άνοδος για τα ΚΠΤΦΑ το ίδιο έτος καθώς διαμορφώθηκε στο 29,5%. Θα πρέπει ωστόσο να ληφθεί υπόψη το γεγονός της σημαντικής ανόδου των τιμών του αλουμινίου διεθνώς.
*Δείτε περισσότερα στοιχεία, πίνακες και αναλύσεις στη λίστα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.
F100