Απαγόρευση δωρεάς σπέρματος επέβαλε ολλανδικό δικαστήριο σε έναν άνδρα, από το σπέρμα του οποίου γεννήθηκαν δεκάδες παιδιά σε διάφορες χώρες, λόγω του αυξημένου κινδύνου μη συνειδητής αιμομιξίας μεταξύ τους και της ψυχολογικής πίεσης που υφίστανται λόγω αυτού
Την απόφαση να απαγορεύσει τις δωρεές σπέρματος σε 41χρονο Ολλανδό έλαβε δικαστήριο στη Χάγη, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι από τις μέχρι στιγμής δωρεές του έχουν γεννηθεί 500 με 600 παιδιά ανά τον κόσμο.
Ο λόγος για τον Τζόναθαν Μέιγερ ο οποίος πλέον απειλείται με την επιβολή προστίμου άνω των 100.000 ευρώ ανά παράβαση της παραπάνω απόφασης, όπως μετέδωσε το BBC. Οι μαζικές δωρεές σπέρματος του 41χρονου ήρθαν στο φως για πρώτη φορά το 2017, οπότε και του απαγορεύτηκε να δίνει το σπέρμα του σε ολλανδικές κλινικές γονιμότητας –λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι είχε ήδη αποκτήσει πάνω από 100 παιδιά. Αντί να σταματήσει, ο Μέιγερ επέλεξε να συνεχίσει να δωβρίζει σπέρμα, αυτή τη φορά στο εξωτερικό.
Αυτός είναι και ο λόγος που το ολλανδικό δικαστήριο τον διέταξε να παράσχει μια λίστα με όλες τις κλινικές που είχε χρησιμοποιήσει και να τους ζητήσει να καταστρέψουν το σπέρμα του, εφόσον έχουνη απόθεμα. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από αγωγή που κατέθεσε σε βάρος το ίδρυμα DonorKind το οποίο εκπροσωπεί τα συμφέροντα παιδιών που έχουν γεννηθεί από δωρεές σπέρματος και από Ολλανδούς που είχαν χρησιμοποιήσει τον Τζόναθαν Μέιγερ ως δωρητή σπέρματος.
Οι κατευθυντήριες γραμμές στις κλινικές στην Ολλανδία αναφέρουν ότι ένας δότης δεν πρέπει να αποκτήσει περισσότερα από 25 παιδιά σε 12 οικογένειες. Τους ζητείται να περιορίσουν τον αριθμό των φορών που κάνουν δωρεές σπέρματος, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες απόγονοί τους οι οποίοι δεν γνωρίζουν ο ένας για τον άλλον να συνάψουν σχέση και να κάνουν δικά τους παιδιά.
Ωστόσο, οι δικαστές έκριναν ότι ο Τζόναθαν Μέιγερ είχε αποκτήσει από 550 έως 600 παιδιά από τότε που άρχισε να δωρίζει σπέρμα, το 2007. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι οι συνεχιζόμενες δωρεές σπέρματος από τον 41χρονο ολλανδό παραβιάζουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή των παιδιών που έχουν γεννηθεί από το σπέρμα του, η δυνατότητα των οποίων να έχουν ερωτικές σχέσεις παρεμποδίζεται λόγω φόβων μιας ενδεχόμενης αιμομιξίας. «Το θέμα είναι ότι αυτό το συγγενικό δίκτυο με τα εκατοντάδες ετεροθαλή αδέλφια είναι πολύ μεγάλο», συνόψισε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου Γκερτ-Μαρκ Σμελτ.
Ο Μαρκ ντε Χεκ, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί το ίδρυμα DonorKind είχε δηλώσει πριν την εκδίκαση της υπόθεσης ότι η άσκηση ένδικων μέσων κατέστη μονόδρομος. Σύμφωνα με τον δικηγόρο το ίδρυμα και μερικές από τις μητέρες είχαν προσεγγίσει τον Μέιγερ ζητώντας του να σταματήσει να δωρίζει το σπέρμα του, ενώ ορισμένοι γονείς του είχαν δώσει ακόμη και χρηματικά ποσά για τον ίδιο λόγο. «Του ζητήσαμε να σταματήσει. Αρνήθηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η νομική δράση είναι η μόνη επιλογή για την προστασία των παιδιών», είχε τονίσει.
Η Ολλανδία έχει πληγεί από ανάλογα σκάνδαλα και στο παρελθόν, σύμφωνα, πάντα, με το BBC. Μια τέτοια περίπτωση είχε έρθει στο φως το 2019, με έναν ολλανδό γιατρό κλινικής γονιμότητας να κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε το δικό του σπέρμα σε ασθενείς. Επιβεβαιώθηκε πως ήταν ο βιολογικίς πατέρας 49 παιδιών.
Πηγή: Protagon.gr