Ο Ανδρουλάκης λέει ναι σε “κυβέρνηση ηττημένων” με τον ΣΥΡΙΖΑ

απλής αναλογικής, συν ένα τρίτο κόμμα, για να βγαίνει η πλειοψηφία των 150 συν εδρών.

Το σενάριο μοιάζει λίγο επιστημονικής φαντασίας, αφού απαιτεί υψηλά ποσοστά για το 2ο και το 3ο κόμμα και τη σύμπραξη και ενός ακόμα κόμματος της αντιπολίτευσης- που δεν μπορεί να είναι το ΚΚΕ που το έχει απορρίψει- αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Όχι πάντως ο πρωθυπουργός, που επιμένει ότι αν και ο Αλέξης Τσίπρας το έχει όντως αποκλείσει και διεκδικεί να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, πολλοί στην αριστερά το συζητούν και ψάχνουν συμμάχους.

Τι λέει ο Ανδρουλάκης για την κυβέρνηση ηττημένων;

Στη συζήτηση έρχεται να προστεθεί τώρα και ο Νίκος Ανδρουλάκης που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας τέτοιας κυβέρνησης, υπό μια προϋπόθεση. Να είναι μεγάλο το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ ώστε να επιβάλει ορισμένα μέτρα και κυβερνητικές πολιτικές.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέει χαρακτηριστικά, ότι Νέα Δημοκρατία “θέλει να σύρει τη χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις”, ενώ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, “θέτει ως προϋπόθεση την πρωτιά του, καταστρατηγώντας τη φιλοσοφία της απλής αναλογικής που εκείνος θέσπισε.”

Συμπέρασμα: Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποκλείει την κυβέρνηση “ηττημένων” και βάζει μόνο μια προϋπόθεση:

“Μια είναι η προϋπόθεση, λέει, για να μπούμε στη συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης. Να έχουμε ισχυρό ποσοστό ώστε να μπορούμε να επιβάλουμε το προγραμματικές μας προτεραιότητες.”

Και προσθέτει ότι “οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην αλαζονεία και στον καθεστωτισμό.”