Ο μετασχηματισμός του πρωτογενή τομέα στο Ν. Τρικάλων, τελικά θα γίνει από..ξένους

Εδώ και δεκαετίες οι ειδικοί του πρωτογενούς τομέα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη καταστροφή στη γεωργία και τη κτηνοτροφία της χώρας.

Ο μικρός κλήρος και οι μονάδες με λίγα ζώα δεν μπορούν να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας, στο έντονα παγκόσμιο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Όλες οι χώρες ακόμη και οι αναπτυγμένες που δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον πρωτογενή κλάδο(πχ.Ολλανδία, Γερμανία, Δανία), κατάφεραν να μετασχηματίσουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις σε μεγάλες παραγωγικές εταιρείες η Coop, πρωταγωνιστώντας στην εξαγωγή γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Στο τόπο μας αφού καταληστεύτηκαν οι συνεταιρισμοί που ήταν και η τελευταία ευκαιρία για έναν ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα, η μοίρα πια των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων είναι προδιαγεγραμμένη.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Γαλλικής πολυεθνικής που αγόρασε και καλλιεργεί για εξαγωγή μεγάλες εκτάσεις άριστης ποιότητας επιτραπέζιου σταφυλιού σε περιοχή του νομού Τρικάλων, επιτυγχάνοντας σύμφωνα με πληροφορίες του trikalatroll.gr πολύ υψηλές τιμές στην διεθνή αγορά.