Ο π.Δήμαρχος Λαρισαίων Κ.Τζανακούλης νέος Γ.Γ της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας με ενισχυμένο ρόλο “κολάρου” στον Αγοραστό.

Ύστερα από απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργού Εσωτερικών  Μάκη Βορίδη  νέος Γενικός Γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης στην περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας αναλαμβάνει ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας πρώην Δήμαρχος Λαρισαίων και πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κώστας Τζανακούλης.

Ο κ. Τζανακούλης θα αντικαταστήσει το  σημερινό συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης  κ Κωνσταντίνο Παππά ο οποίος κατάγεται από την περιοχή της Πύλης και είναι γνωστός για πολιτική δραστηριότερα που έχει αναπτύξει στον χώρο του Σύριζα αλλά και στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται ότι ο θεσμός των γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης, επανέρχεται πολιτικά ισχυροποιημένος έπειτα από επτά χρόνια, με ότι αυτό συνεπαγεται στην ομαλή   συνύπαρξη δυο πληθωρικών πολιτικών προσώπων (Αγοραστός και Τζανακούλης ) και με το δεδομένο ότι επανειλημμένως ο σημερινός περιφερειάρχης έχει ζητήσει την κατάργηση της αποκεντρωμένης διοίκησης, εξαιτίας της σύγκρουσης αρμοδιοτήτων.

Παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης  επεσήμαναν στο trikalatroll.gr  ότι οι συγκρούσεις  περιφερειαρχών συντονιστών υπήρχαν και στο παρελθόν, είναι βέβαιο ωστόσο  ότι θα ενταθούν σε απίστευτο βαθμό, τώρα που ενισχύεται ο ρόλος του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης ο οποίος σύμφωνα  με τον νέο νόμο είναι μετακλητό πολιτικό πρόσωπο, το οποίο αναφέρεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών,

Έτσι, η παρέμβαση του κεντρικού κράτους στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης ενδυναμώνεται, με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις να αποτελούν τον ελεγκτή και τροχονόμο της κεντρικής διοίκησης για πολλές από τις πράξεις των περιφερειών και των δήμων. Αξίζει να τονιστεί ότι τα τελευταία χρόνια στα χέρια της συγκεκριμένης διοικητικής βαθμίδας βρίσκεται και ο έλεγχος νομιμότητας του συνόλου των αποφάσεων των πολιτικών οργάνων της αυτοδιοίκησης.

Η συγκεκριμένη διοικητική βαθμίδα θεσμοθετήθηκε ως μεταβατική το 2011, με τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», όταν οι 13 περιφέρειες της χώρας απέκτησαν αιρετό άρχοντα (περιφερειάρχη) και κρίθηκε ότι κάποιες αρμοδιότητες θα έπρεπε να παραμείνουν στη δικαιοδοσία του κεντρικού κράτους προς το παρόν, «μέχρι να ωριμάσει η μεταρρύθμιση». Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει την κατάργησή τους για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης και τη μείωση της γραφειοκρατίας, αλλά τελικά το 2015 ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης αντικαταστάθηκε  ως επικεφαλής των υπηρεσιών από τον λεγόμενο «συντονιστή».