Περιφερειακές εκλογές. Ανάλυση. Όλες οι εξελίξεις λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες

Τετρακόσιες χιλιάδες περίπου Θεσσαλοί αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες που θα στηθούν την Κυριακή από τις 7:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα για να εκλέξουν το νέο περιφερειάρχη Θεσσαλίας ανάμεσα στους Κώστα Αγοραστό και Δημήτρη Κουρέτα.

Ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός θα επιχειρήσει να κόψει πρώτος το νήμα, έχοντας αντίπαλο του τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλία από την καταστροφική πλημμύρα, αλλά και σύμμαχο τη διαχειριστική  ικανότητα του κρατικού μηχανισμού αλλά και της περιφέρειας να ανακουφίσει αν όχι να επιλύσει τα προβλήματα αυτά. Άλλωστε την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν λίγα τα κυβερνητικά στελέχη τα οποία με κάθε τρόπο άμεσο ή έμμεσο τόνιζαν πως η επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης και επούλωσης των τραυμάτων, συνδέεται άρρηκτα με την εκλογή Αγοραστού. Οι αναφορές αυτές ήταν τόσο ευδιάκριτες αλλά και απροκάλυπτες που είχαν ως  αποτέλεσμα την έντονη  αντίδραση  σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και των γνωστών troll που είδαν τις παρεμβάσεις αυτές βούτυρο στο ψωμί τους.

 

Εξάλλου η προεκλογική περίοδος του κ. Αγοραστού έκλεισε την Παρασκευή το βράδυ με την επίσκεψη έστω και για ένα καφεδάκι  του πρωθυπουργού Κώστα Μητσοτάκη στη Λάρισα, με προφανή σκοπιμότητα,  να υπενθυμίσει τη στήριξή του στο πρόσωπο του περιφερειάρχη , καθόσον δεν ήταν και λίγοι, εκείνοι που διέδιδαν υπογείως, ότι η διαχειριστική ικανότητα του κ. Αγοραστού αμφισβητείται, καθόσον του αφαιρέθηκε από τον Πρωθυπουργό  η αρμοδιότητα διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Στο προγνωστικό τώρα επίπεδο και όσον αφορά τις στοιχηματικές εταιρίες επισημαίνουμε την εντυπωσιακή «αφωνία» τους στο πρώτο γύρο της αναμέτρησης, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες εμφανίστηκαν κάποιες στοιχηματικές προγνώσεις οι οποίες παρά το γεγονός ότι έδιναν στον Κώστα Αγοραστό ένα συνεχές προβάδισμα ανεβοκατέβαζαν τις αποδόσεις του  Δημήτρη Κουρέτα κάνοντας την στοιχηματική πρόβλεψη θολή, αφού το πρωί ξεκινούσε ως ντέρμπυ και το βράδυ κατέληγε σε ξεκάθαρη νίκη του Αγοραστού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το εύρος των αποδόσεων για  τον Δημήτρη  Κουρέτα κυμάνθηκε στις τελευταίες δυο μέρες από 2,2 έως 4,5 για να  καταλήξει λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στο 3,5 για τον Κουρέτα και στο 1,25 για τον Αγοραστό. Ανάλογη αβεβαιότητα καταγράφει και δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή που έγινε από την Interview  για λογαριασμόo του larissaon.gr (ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ). Παρά το γεγονός ότι καταγράφει προβάδισμα του Κώστα Aγοραστού οι διαφορές που  κυμαίνονται στα όρια του στατιστικού λάθους δίνουν την αίσθηση ότι θα παρακολουθήσουμε την Κυριακή ένα αυτοδιoικητικό   ντέρμπυ.

Στην πλευρά τώρα του καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα τα στελέχη του δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους.

Ο κ. Κουρέτας επέλεξε αυτή τη βδομάδα να κάνει τον αγώνα «μόνος του», αποκλείοντας τους αρχηγούς των κομμάτων που τον   στηρίζουν (Κασελάκης ,Ανδρουλάκης) να εμφανιστούν μαζί του στη Θεσσαλία, στέλνοντας και ένα μήνυμα  σεβασμού  του προς στον αυτοδιοικητικό θεσμό, σε αντιδιαστολή με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις που έγιναν στην πλευρά της παράταξής του Κώστα Αγοραστού.

Τα στελέχη του Δημήτρη Κουρέτα στο προγνωστικό επίπεδο επικαλούνται τις πληροφορίες που μετέδωσε το Mega για  δημοσκόπηση στην οποία προηγείται με μεγάλη διαφορά ο Δημήτρης Κουρέτας.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, υπάρχουν  και  δύο άλλοι παράγοντες που  φαίνονται ότι θα καθορίσουν την έκβαση της μάχης. Η αποχή αλλά και η περίπτωση της κυρίας Τζανακούλη.

Η αποχή

Και οι δύο παρατάξεις εμφανίζονται προβληματισμένες για το χαρακτήρα που θα έχει η αποχή.

Οι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι η συσπείρωση του κόμματος έπιασε  ταβάνι ενώ από την άλλη, τα στελέχη του κ.Κουρέτα αλλά και αυτά  του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που τον στηρίζουν, παρά τα εσωτερικά προβλήματα που έχουν, έκαναν προσπάθειες στο όνομα και στην προοπτική της νίκης, να σηκώσουν από τις καρέκλες τους  μέλη αλλά και  τους φίλους τους.

Η περίπτωση της κυρίας Τζανακούλη.

Αβέβαιο χαρακτηρίζεται όσον αφορά το αποτέλεσμα της κίνησης της κ. Τζανακούλη η οποία σημειωτέον εμφανίστηκε ως διαχειρίστρια του 10% που  πήρε η παράταξη της στο πρώτο γύρο, να ταχθεί στο πλευρό του κ.Αγοραστού

Και ενώ η κίνηση της αυτή θεωρήθηκε στην αρχή ως κίνηση ματ που θα καθόριζε σημαντικά την έκβαση  της αυτοδιοικητικής μάχης, εμφανίστηκαν ισχυρές αντιδράσεις από στελέχη της παράταξης, της οι οποίοι όχι μόνο την κατήγγειλαν για συναλλαγή, αλλά έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξή τους στην παράταξη του Δημήτρη Κουρέτα.

Αντίστοιχη κριτική άσκησε και ο Δημήτρης Κουρέτας εναντίον της, καταγγέλλοντας ως προσχηματικό το κάλεσμα της κ.Τζανακούλη να συμφωνήσουν οι διεκδικητές σε τρεις προτάσεις που κατέθεσε, προτάσεις που ασμένως έσπευσαν να δεχτούν οι Αγοραστός και Κουρέτας

Ωστόσο ο γάμος πάρα τα καντήλια που έπεφταν το προηγούμενο διάστημα επήλθε με τον κ Αγοραστό και με κουμπάρο τον υπουργό  Λευτέρη Αυγενάκη ο οποίος και ευλόγησε τα «δεσμά».

Στα Τρίκαλα τώρα η προεκλογική κίνηση παρουσίασε σχετική ένταση, ενώ ξεχώρισαν οι «ραδιοφωνικές συνεντεύξεις χωρίς αντίπαλο» οι οποίες κινήθηκαν γύρω από μία συζήτηση για το ποιο είναι το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της περιφέρειας.

Τα  Τρικαλινά τοπικά στελέχη της παράταξης Αγοραστού επιχείρησαν να «υποβαθμίσουν » την μονομαχία Αγοραστού- Κουρέτα και στη θέση της να προβάλλουν τη σύγκριση  Μιχαλάκης η Ντιντή  επιδιώκοντας με αυτό το τρόπο  να υποδαυλίσουν μία πιθανή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κ Ντιντή και στον κ. Τσιάρα.

Στην πρόκληση αυτή απάντησαν και μάλιστα με “ομοψυχία”  τα Τρικαλινά στελέχη του Κουρέτα τα οποία έκαναν και ένα βήμα μπροστά  επιχειρώντας να ξηλώσουν το πουλόβερ του Χρήστου Μιχαλάκη, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η αναμέτρηση και η μάχη είναι ανάμεσα στον Αγοραστό και στον Κουρέτα και πως όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα,

Πάντως στο επίπεδο της κινητοποίησης ήταν εμφανής η προσπάθεια των  στελεχών  της Νέας Δημοκρατίας να επισκεφτούν ‘χωριά και ραχούλες’ σε αντίθεση με τα στελέχη του Κουρέτα,του Σύριζα και του ΠΑΣΟΚ που μάλλον κινήθηκαν πιο ήπια.

Άλλωστε δεν ήταν τυχαία και η μεγάλη διαφορά που σημείωσε η δύναμη του  Κώστα Αγοραστού  στα Τρίκαλα, διαφορά που οφειλόταν πέραν του  Χρήστου Μιχαλάκη και στην κινητοποίηση των τοπικών στελεχών της ΝΔ.

Κατά τα αλλά κοντός ψαλμός.. , η δημοκρατία θα νικήσει,  καλό βόλι, και προσοχή στις κάλπες και στις πλημμύρες πατριώτες.