Πιθανότητα να κάνουμε “λευκή” Καθαρά Δευτέρα αφήνει ο Λαρισαίος προγνώστης Θεοφάνης Χατζηγρίβας – Προς το παρόν έρχονται 20άρια

Ύστερα από ένα διάστημα καλοκαιρίας με την θερμοκρασία να ανεβαίνει σταδιακά έχοντας ηλιοφάνεια, έπειτα το καιρικό μενού αλλάζει.
Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση:
“Σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι και την Κυριακή 19.02.2023. Αρκετή ηλιοφάνεια στη χώρα, λίγες τοπικές νεφώσεις, υγρασία με παχνη νωρίς το πρωί, και κάποιες τοπικές ομίχλες στο κύριο μενού.
Μάλιστα από την Παρασκευή οι άνεμοι θα στραφούν σε Δυτικούς, νότιο δυτικούς, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία σε ευαίσθητες περιοχές από την επιρροή του λίβα, σε φυσιολογικά έως λίγο υψηλότερα επίπεδα για την εποχή.
Δεν αποκλείεται σε τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Στερεάς να δούμε και θερμοκρασίες κοντά στους 20 βαθμούς μάλιστα.
Κύριο όμως χαρακτηριστικό θα είναι και η μεγάλη θερμοκρασιακη διαφορα πρωινού με μεσημεριού.
Μέχρι και την Παρασκευή τα πρωινά σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας θα βιώσουν αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν, ενώ το διήμερο Σάββατο και κυριακης μαζί με την Δευτέρα ο Παγετός θα αποτελεί παρελθόν.
Από εκεί και μετά, βάση της εικόνας που παρουσιάζουν τα προγνωστικά μοντέλα, τα σκαμπανεβασματα θα έχουν τον πρώτο λόγω.
Αν και αυτή την ώρα δεν υπάρχει σχετική συμφωνία ακόμη, φαίνεται σταδιακά από την ερχόμενη Δευτέρα μια πρώτη αλλαγή, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά, και κάποια φαινόμενα, τα οποία θα δούμε λίγο αργότερα, που θα σημειωθούν και, τι μορφή θα έχουν.
Λόγω διάσπασης του Πολικου στροβιλου η λεγόμενη Αιφνίδια στρατοσφαιρικη Θέρμανση (ΑΣθ) ,κατά μεγάλο ποσοστό θα μας μας βάλει σε μπελάδες κάπου εκεί κοντά στην Καθαρά Δευτέρα, μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Μάρτη. Αυτό λέει η τάση αν και είναι πολύ νωρίς να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.
Θα είναι καθαρά Δευτέρα λοιπόν; Η Λευκή Δευτέρα, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. ..
Μένει να περιμένουμε ώστε να μάθουμε με ακρίβεια, μετά το ανοιξιάτικο διάλειμμα”.
onlarisa