Ποιες τροφές είναι ύποπτες για εμφάνιση καρκίνου – Η νέα έρευνα για τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα

Ο καρκίνος, η κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, έχει συσχετιστεί με συνήθειες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η διατροφή και η ελλιπής σωματική δραστηριότητα.

Ερευνητές όμως, σε μια μετά- ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, προσπάθησαν να αξιολογήσουν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων (ultra-processed food- UPF) και του καρκίνου.

Πρόκειται για σκευάσματα που έχουν υποστεί πολλαπλά επίπεδα επεξεργασίας σε βιομηχανίες για τη μείωση της μικροβιακής αλλοίωσης, την αύξηση της διάρκειας ζωής, την διατήρηση κατά τη μεταφοράσε μεγάλες αποστάσεις και τη βελτίωση της γεύσης τους.

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές συνέκριναν αποτελέσματα από 177 μελέτες. Ο πληθυσμός του δείγματος διέφερε μεταξύ των μελετών, κυμαινόμενος από 132.000 έως και 206.000 ατόμων στη μελέτη με τους περισσότερους συμμετέχοντες.

Εξ αυτών, μερικές αξιολογούσαν τη συσχέτιση μεταξύ των υπερεπεξεργασμέων τροφίμων και καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια μελέτη αξιολόγησε τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέτος και άλλη προσδιόρισε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης UPF και των όγκων του κεντρικού νευρικού συστήματος. Άλλη έρευνα μελέτησε τη συχνότητα εμφάνισης της χρόνιας λεμφοκυτταρικής λευχαιμίας και διαφορετική τον συνολικό κίνδυνο του καρκίνου του μαστού.

Τα αρχεία διατροφής λήφθηκαν σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια συχνότητας τροφήςκαι ερωτηματολόγια ιστορικού δίαιτας. Τα είδη τροφών περιλάμβαναν ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά, έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, ψωμί, κέικ, μπισκότα, επιδόρπια, γαλακτοκομικά προϊόντα και δημητριακά.

Εννέα αρχεία τεκμηρίωσαν μια σημαντική θετική σχέση μεταξύ της πρόσληψης υπερεπεξεργασμένης τροφής για όλους τους καρκίνους που ερευνήθηκαν, εκτός από τον καρκίνο του προστάτη.Επίσης, μια αύξηση 10% στην αναλογία της διατροφής με υπερεπεξεργασμένες τροφές σχετιζόταν με αυξημένους κινδύνους καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον, η αυξημένη κατανάλωσή τους συσχετίστηκε με κίνδυνο όγκων του παγκρέατος και όγκων του παχέος εντέρου.

Μάλιστα, η συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης UPF και της ανάπτυξης καρκίνου ήταν ισχυρότερη για άτομα κάτω των 65 ετών.

Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν μια σταθερά σημαντική σχέση μεταξύ της πρόσληψης UPF και των κινδύνων διαφόρων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Ωστόσο, όπως τόνισαν οι ερευνητές, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αξιολόγηση των πιθανών καρκινογόνων ιδιοτήτων συγκεκριμένων συστατικών των υπερεπεξεργασμένων προϊόντων στον άνθρωπο.

 

thetoc